2001. augusztus 13. 11:00

Az elmúlt hónapokban úgy tűnt, hogy az internetes kiskereskedelem a dot-com válság áldozatául esik. Az elmúlt néhány hét eseményei azonban alaposan rácáfoltak a pesszimista jóslatokra.

Az elmúlt évre visszatekintve szakértők ma úgy látják, hogy a készletgazdálkodás mikéntje választja el a győzteseket a vesztesektől. Miközben az élelmiszerkereskedő Webvan éppen a raktárkészletek katasztrofális kezelésének következtében produkálta az év legnagyobb bukását, a fent említett utazási honlapok sikere a bárminemű készletek hiányában keresendő. Az elmúlt év e-gazdaságának egyik leglátványosabb növekedését produkálta az eBay aukciós site. Az on-line árverési piac 64 százalékát magáénak tudó eBay-nek természetesen szintén nem kell megküzdenie az e-kereskedőknek a legkomolyabb nehézségeket okozó háttér-funkciókkal: A rendelések feldolgozásával, illetve azok teljesítésével. Az interneten terjeszkedő hagyományos áruházak előnye viszont éppen már meglevő, jól szervezett ellátási láncukban, kapcsolataikban, készletezési rendszerükben rejlik. (A kakukktojás persze az Amazon , mely a kereskedelem teljes megújítására tesz nagyszabású kísérletet.)

A nagy tanulságok közé szokás sorolni a tevékenység fókuszálását is. Jó példa erre a Priceline, mely az élelmiszer és üzemanyag kereskedelem felé tett, keserű kudarcba fulladt kitérő után most, az utazási szolgáltatásokra koncentrálva 365 millió dolláros negyedéves bevételt ért el.

Miközben a legtöbben a gazdasági növekedés lassulására panaszkodnak, néhány on-line vállalkozás éppen ennek köszönheti sikereit. Az eBay forgalmát a takarékosabb vevők és a felesleges javaiktól megszabadulni kívánó eladók adják. Az on-line utazási irodák - különösen a fordított aukciót alkalmazó Priceline - forgalmát is azok az utasok adják, akik a nehezebbé váló gazdasági környezetben különösen érzékenyek az árakra.

A fenti példák jól bizonyítják, hogy azoknak a cégeknek, a piac ismeretében alakították ki tevékenységüket, illetve jól megválasztott üzleti modelljüket következetesen meg is valósítják nem csak a túlélésre, de a sikerre is reális esélyük van.