2001. augusztus 13. 11:00

Az elmúlt hónapokban úgy tűnt, hogy az internetes kiskereskedelem a dot-com válság áldozatául esik. Az elmúlt néhány hét eseményei azonban alaposan rácáfoltak a pesszimista jóslatokra.

Az elmúlt évre visszatekintve szakértők ma úgy látják, hogy a készletgazdálkodás mikéntje választja el a győzteseket a vesztesektől. Miközben az élelmiszerkereskedő Webvan éppen a raktárkészletek katasztrofális kezelésének következtében produkálta az év legnagyobb bukását, a fent említett utazási honlapok sikere a bárminemű készletek hiányában keresendő. Az elmúlt év e-gazdaságának egyik leglátványosabb növekedését produkálta az eBay aukciós site. Az on-line árverési piac 64 százalékát magáénak tudó eBay-nek természetesen szintén nem kell megküzdenie az e-kereskedőknek a legkomolyabb nehézségeket okozó háttér-funkciókkal: A rendelések feldolgozásával, illetve azok teljesítésével. Az interneten terjeszkedő hagyományos áruházak előnye viszont éppen már meglevő, jól szervezett ellátási láncukban, kapcsolataikban, készletezési rendszerükben rejlik. (A kakukktojás persze az Amazon , mely a kereskedelem teljes megújítására tesz nagyszabású kísérletet.)

A nagy tanulságok közé szokás sorolni a tevékenység fókuszálását is. Jó példa erre a Priceline, mely az élelmiszer és üzemanyag kereskedelem felé tett, keserű kudarcba fulladt kitérő után most, az utazási szolgáltatásokra koncentrálva 365 millió dolláros negyedéves bevételt ért el.

Miközben a legtöbben a gazdasági növekedés lassulására panaszkodnak, néhány on-line vállalkozás éppen ennek köszönheti sikereit. Az eBay forgalmát a takarékosabb vevők és a felesleges javaiktól megszabadulni kívánó eladók adják. Az on-line utazási irodák - különösen a fordított aukciót alkalmazó Priceline - forgalmát is azok az utasok adják, akik a nehezebbé váló gazdasági környezetben különösen érzékenyek az árakra.

A fenti példák jól bizonyítják, hogy azoknak a cégeknek, a piac ismeretében alakították ki tevékenységüket, illetve jól megválasztott üzleti modelljüket következetesen meg is valósítják nem csak a túlélésre, de a sikerre is reális esélyük van.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.