TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az eddigiekhez hasonlóan az önkormányzatoké a fő szerep a Széchenyi-terv lakásprogramjában, amely hét új elemet tartalmaz. Az állam a nyugdíjasok, a fiatalok, a romák és a köztisztviselők lakáshoz jutását támogatja.

Az eddigiekhez hasonlóan az önkormányzatoké a fő szerep a Széchenyi-terv lakásprogramjában, amely hét új elemet tartalmaz, tudta meg a Világgazdaság. Az állam a nyugdíjasok, a fiatalok, a romák és a köztisztviselők lakáshoz jutását támogatja. Emellett a panel- és tömbházak felújítására is jelentős összeget különítettek el.


Új elemekkel egészül ki a kormány lakásprogramja, miközben jövőre is igénybe lehet venni a kedvezményes, 8 százalékos kamatozású lakáshitelt és a jelzálogkölcsönt, s folytatódik az állami támogatású bérlakásprogram is. Ez utóbbira jövőre négymilliárd forintot különítettek el.

Új elemként ehhez hasonló konstrukciójú támogatási programok indulnak a Széchenyi-terv keretein belül. Így önkormányzatoknak hirdetik meg a jövő év elején a nyugdíjasházprogramot. A települések -- csakúgy, mint a bérlakásoknál -- 70-80 százalékos vissza nem térítendő állami támogatásra pályázhatnak építéshez, vásárláshoz, átalakításhoz. Az önrész lehet telek, ingatlan vagy készpénz -- nyilatkozta a Világgazdaságnak Sasvári Szilárd, a Gazdasági Minisztérium (GM) lakáspolitikai munkacsoportjának vezetője. Úgy véli, 50-60 lakásos nyugdíjasházak kialakítását érdemes támogatni, mert csak ezeknek a működtetése éri meg.

A másik nagyszabású új program a tömbház-rehabilitáció. A támogatást -- amely a teljes költségnek legfeljebb a fele lehet -- szintén az önkormányzatok igényelhetik, a lakástulajdonosok beleegyezésével. Állami forrást csak az 1940 előtt épült társasházak felújítására nyújtanak. Az önrészt az önkormányzatok és a lakók adhatják össze. Ez nem egyéves program, hiszen a régi tömbházak teljes rekonstrukciójához a lakókat ki kell költöztetni, elhelyezésükről az önkormányzatoknak kell gondoskodni, például a felépülő bérlakásokban -- mondta Sasvári. A nyugdíjasház- és a tömbház-rehabilitációs programra együtt négymilliárd forintot biztosítanak. Az összeg nagyobb részét várhatóan nyugdíjasházak kialakításának támogatására fordítják majd, mivel a tömbház-rehabilitáció egy elhúzódó program lesz -- véli Sasvári.

Hárommilliárd forintot költ a tervek szerint jövőre a GM a panel- és társasházak energiatakarékos felújítására. A program célja, hogy olyan új technológiákat építsenek be a lakásokba, amelyekkel olcsóbb lesz a lakhatás. A támogatásra -- amely a társasházak esetében maximum 400 ezer forint lesz - lakóközösségek pályázhatnak, az önkormányzat és az ott élők beleegyezésével. A panelházak a felújítási hitelekhez 70 százalékos kamattámogatást kaphatnak.

Pályázhatnak az önkormányzatok jövőre fecskeházprogramra is. Az a cél, hogy fiataloknak alakítsanak ki lakásokat. Az önkormányzatok itt is 70-80 százalék támogatást igényelhetnek, például régi kollégiumok felújítására, de építhetnek is. Várhatóan csak azok a fiatalok kaphatnak majd lakást a fecskeházakban, akik vállalják, hogy valamelyik lakás-takarékpénztárban előtakarékossági szerződést kötnek -- mondta Sasvári. Így biztosítja az önkormányzat azt, hogy tényleg csak átmeneti megoldásként szolgáljanak ezek a lakások, és ne maradjanak ott örökre az egyszer beköltözött fiatalok -- tette hozzá.

A roma lakosságnak is indul jövőre lakásprogram. Az önkormányzatok pályázhatnak romalakások építésére. Önrészként elég egy ingyenes telek. A programra 300 millió forintot szánnak. A pályáztatást az Országos Cigány Önkormányzat bonyolítja majd le.

Új elem a köztisztviselők lakáshoz jutását segítő konstrukció. Azért, hogy minél kevesebb legyen a pályaelhagyó, szolgálati lakásokat alakítanak ki és juttatnak a kiemelkedő munkát végző köztisztviselőknek. Sasvári szerint ezt a programot a Miniszterelnöki Hivatalnak kellene koordinálnia. De hasonló konstrukciót már kidolgozott a honvédelmi és a belügyi tárca is.

A Széchenyi-terv lakásprogramjának része még a kilakoltatás elleni pénzügyi konstrukció. Ebben is az önkormányzatok szerepvállalására számítanak. A tartozást felhalmozó lakók értékesíthetnék lakásukat, akár az önkormányzatnak is, mely ennek fejében valahol (például bérlakásban) elhelyezné az egykori tulajdonost. De elképzelhető olyan megoldás is, hogy a helyhatóság megveszi az adóssággal terhelt lakást, és a tulajdonos mint bérlő továbbra is ugyanott él majd. Néhány programra nem különítettek el forrásokat, a tervek szerint ezekre a pénzt évközi átcsoportosításokkal teremtik elő.

Az új programok legnagyobb haszna amellett, hogy javít a lakásállomány torz arányain, az, hogy olyan mértékű külső forrást von be, amire nem volt példa az elmúlt években - értékelte Sasvári Szilárd.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.