3p

A 2013-as Super Bowl is bővelkedett nagyon erős reklámokban, igaz néhány brand – véleményünk szerint - nem tudta átlépni saját árnyékát. A visszatérő hirdetők egy része a korábbi motívumokhoz nyúlt vissza, míg mások megpróbálták a márkájukat valami új érzéssel összekapcsolni.

Ha amerikai foci, akkor Super Bowl, a döntő pedig minden évben a legnézettebb televíziós műsor, így a hirdetők számára is kiemelt fontosságú. A hirdetők ilyenkor beleadnak apait-anyait, mindenki megpróbál emlékezetes reklámmal megjelenni. Igaz, ennek komoly ára van, hiszen nem csak a hirdetés elkészítése, de a reklámidő megvásárlása is komoly összegeket emészt fel. A vállalatok azonban, amelyek a Super Bowl mellett döntenek, nem szokták sajnálni a pénzt, és mindig van elegendő büdzsé a kreatívok óradíjára, ha kell, drága technikai megoldásokra, vagy éppen egy-egy sztár gázsijára, legyen szó A-listás színészről, vagy elismert rendezőről. Időnként persze egy-egy ötlet sokkal többet ér, mint a méregdrága „kellékek”, de, hogy mikor mi az ami beválik, mindig utólag derül ki.

A szpot elkésztése mellett büdzsé másik igen fontos eleme a médiavásárlás, melynek ára a nézettséggel együtt kúszott az egekbe az elmúlt években. A Super Bowl ugyanis az elmúlt években rendre minden idők legnézettebb amerikai tévéműsora lett, ez pedig a reklámok díjában is érvényesült. Érdekesek lesznek persze az idei számok, hiszen a mérkőzés a félidőben eldőlni látszott, majd a harmadik negyedben egy fél óránál hosszabb áramszünet szakította meg a találkozót. Más kérdés, hogy a meccs vége viszont rendkívül szoros lett, és az utolsó pillanatig tartogatott izgalmat.

A CBS, melyen az amerikai nézők a meccset láthatták idén, a 30 másodperces szpotokért nagyjából 3,7-3,8 millió dollárt számlázott a hirdetőknek, legalábbis az adage.com című szaklap ilyen információkhoz jutott a reklámozó cégektől. Az eseményen összesen 47 kisfilm volt látható, egy részük azonban 60 másodperces, míg a Samsung másfél percben próbálta meggyőzni a fogyasztókat, hogy az ő termékei jobbak, mint az Apple készülékei.

Visszatérő szereplők voltak az E-trade nevű brókercég beszélő bébijei, ahogy a Budweisser söröslovaival is évről-évre találkozhatunk. Nem hazudtolta meg magát az Axe vagy a GoDaddy.com sem, mindkét márka erősen szexista hirdetéssel rukkolt ki. Ki hallott azonban vicces németekről, ráadásul nem is egyről, hanem mindjárt háromról. A nagy német autómárkák, a VW csoport két tagja, a Volkswagen és az Audi, illetve a Mercedes is humoros reklámokat mutatott be, azt kell mondanunk sikerrel.

A nézők, illetve immár a netezők persze még napokig vitatkoznak, hogy a közvetítés alatt melyik reklám volt jó, vagy kevésbé jó. Melyik volt vicces, meghökkentő, szerethető. A következő hónapok eredményei pedig mindezt a megtérülések formájában a cégek számára is egyértelművé teszi. A reklámok egy része persze egyszer üt napot, ám sok hirdetés évekkel később akár önálló életre is tud kelni.

Íme az mfor.hu szubjektív listája, szerintünk ez volt az idei Super Bowl  öt legjobb szpotja.

1. Taco Bell2. Coca-Cola
(A szpot 30 másodperces változatát mutatták be)3. Kia4. Budweiser5. Audimfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!