2001. augusztus 6. 11:00

A Széchenyi-terv forrásainak eddig csupán a 20 százalékát osztották szét a pályázók között. A tendert benyújtóknak mindössze három százaléka egyéni vállalkozó, 37 százaléka gazdasági társaság. A legkisebb megítélt támogatás 21 600 forint volt.

Eddig csupán az egyötödét osztották szét támogatásként a Széchenyi-terv ez évi keretének. Mint ismeretes, az idén 195,9 milliárd forint fordítható a programokra. Ebből 132,1 milliárdot autópálya-építésre költenek. A Széchenyi-terv egyéb programjaira így 163,8 milliárdot oszthat szét az állam. Eddig 1425 nyertes pályázat összesen 32,5 milliárd forintot nyert el támogatásként, vagyis a felhasználható keretnek fél év alatt mindössze 20 százalékát ítélték oda -- derül ki a Gazdasági Minisztérium (GM) lapunkhoz eljuttatott adataiból.

A legkisebb támogatást, 21 600 forintot egy magánszemély nyerte lakossági energiatakarékossági pályázatával. A legtöbb állami segítséget a budapesti Duna Sétány Székház Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Kft. kapta. A cég 2,3 milliárd forint támogatást fordíthat kongresszusi turizmusra.

A pályázóknak mindössze három százaléka egyéni vállalkozó, hasonló arányt képviselnek az egyházak is. A Széchenyi-terv programjaira tendert benyújtók 37 százaléka gazdasági társaság, 15 százaléka pedig önkormányzat. A megítélt támogatásban a helyhatóságok nagyobb arányban, 35 százalékban részesülnek, hiszen forrásigényük - elsősorban a bérlakásépítés miatt - is nagyobb.

A benyújtott pályázatok számát tekintve továbbra is az energiatakarékossági program a legnépszerűbb (1900-an nyújtottak be tendert). A vállalkozáserősítő programra 1463-an jelentkeztek. A toplistán a harmadik a turizmusfejlesztési program - amelyet a kormány múlt heti ülésén plusz tízmilliárd forinttal kibővített -, erre 1264-en pályáztak.

A megítélt támogatás szempontjából a sorrend megfordul. A legtöbb állami forrást, 12,3 milliárd forintot a turizmusfejlesztési pályázatok kapták. A vállalkozáserősítő programokra 9,4 milliárd jutott. A támogatási listán a harmadik helyet 8,5 milliárd forinttal a lakásprogramok foglalják el.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.