3p

A jelenlegi 20 százalékos kihasználatlansági ráta 2012-re 10-17 százalékra csökkenhet az irodapiacon, ha az optimista becslés valósul meg, akkor újraindulhatnak a fejlesztések - mondta Borbély Gábor a CB Richard Ellis regionális vezető elemzője kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A minőségi irodák iránti igény már most jelentkezik a piacon, az átlagos négyzetméterenként 11 eurós fajlagos bérleti díj helyett 15 eurót is fizetnek a bérlők az ilyenért - tette hozzá Varga Judit ügynöki vezető.

A normál kihasználatlanság 13-14 százalék, ekkora üres irodafelületnek mindig kell lennie a piacon ahhoz, hogy az új bérlőknek legyen mit kínálni.

A tájékoztatón szóba kerültek a zöld jellegű irodaházak. Az amerikai és az angol cégek többnyire központi utasítás alapján keresnek ilyeneket, de a többség az üzemeltetési költségeket nézi, mert egy alacsonyabb energiaigényű épület mindig vonzóbb.

Az irodapiac mélyrepülése következtében a lejárt bérleti szerződéseket többnyire inkább meghosszabbították a cégek, ahelyett, hogy új irodába költöztek volna. A lélektani határ 15-20 százalék megtakarítás, ennyiért hajlandók költözni a bérlők. Ha ezt a bérleti díj csökkenést megkapják a régi helyükön, akkor maradnak, mivel így is megtakarítják a költözési költséget.

Idén 100 ezer négyzetméternyi új iroda készül el Budapesten. Ennek mintegy a harmada spekulatív fejlesztés, a többire van bérlő. Ingatlanos szemmel az új bérlők a tudásigényes ágazatokból jönnek, de csak mérsékelt ütemben. Irodai kínálatával Budapest messze vezet a régióban, de ez csak töredéke a választásban szerepet játszó tényezőknek. Sokkal nagyobb jelentőségű az, hogy milyenek az állami szabályozók, és mennyire lehet azok stabilitásában bízni. Rossz hír, hogy a közép-kelet-európai régióval egy szintre került Írország, így már vele is versenyezni kell.

Kérdésre válaszolva Borbély Gábor úgy vélte, hogy a jelenlegi A-kategóriás ingatlankínálatot át kell értékelni. Egy tucatnyira tehető a felső kategóriás irodaházak száma, ezeknél a fajlagos bérleti díj 16-27 euró. A teljes felület negyede a 12 euró körüli sávba tartozik. A kínálat 60 százaléka iránt nincs igazán kereslet.

A budapesti piacon bő 2 millió négyzetméter az A-kategóriásnak nevezett iroda-felület. Ehhez mérve annak 60 százalékát kellene átértékelni, alacsonyabb osztályba sorolni. Néhány éve az ingatlan tanácsadók tettek már hasonlót, néhány irodaházat kivezettek az A-kategóriából.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!