4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mintegy félmillió őstermelőn segíthet az a holnap hatályba lépő rendelet, amely könnyebbé teszi az általuk termelt élelmiszerek piacra kerülését, és zöld jelzést ad a feldolgozott termékeknek. Így például a paradicsomot, paprikát lecsónak elkészítve is el lehet majd adni, akár hipermarketekben is. Az egyik nagy áruházlánc már ráérzett az ebben rejlő üzleti lehetőségre, és a kistermelők árui számára berendezett polcokkal csábítana magához új vevőket, tudta meg az mfor.hu.

A remények szerint több magyar élelmiszer lehet a boltokban holnaptól, mivel hatályba lép a piacra jutásukat segítő és az árukínálatot szélesítő új kistermelői rendelet.

Teríthetik a lecsót

Ennek értelmében a jövőben az alaptermékek (például alma, krumpli, tej), valamint az ezekből feldolgozott kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász) is értékesíthetőek lesznek a vásárlók számára, illetve azok az adott és a szomszédos megyékben, valamint Budapesten is bekerülhetnek a boltokba és éttermekbe. Például míg eddig a kistermelő a paprikát, paradicsomot csak nyersen és csak saját falujában értékesíthette bolt részére, addig ezen túl lecsóként is eladhatja, akár egy városi boltban is, a méz mellett pedig méhészeti termékeket is árulhat.

További változás, hogy régión belül értékesíthető lesz a kistermelői nyers hús fogyasztók, kiskereskedelmi és vendéglátó egységek számára is, az élelmiszer-előállítás során pedig a részfolyamatokat (például a húsfüstölést) más vállalkozással is el lehet végeztetni.   

Szintén fontos módosulás, hogy mostantól elég lesz egy kistermelőt regisztrálni egy családban, emellett a strucc- és emutenyésztők és termékfeldolgozók is bekerültek a kistermelők körébe.

Visszatér a vendégasztal

A rendeletben új fogalomként megjelenik a kistermelői vendégasztal, amely az ősszel megszüntetett falusi vendégasztalt hivatott pótolni. Így a jövőben "hagyományos környezetben, hagyományos technológiával, tájjellegű ételreceptek alapján az adott gazdaságban megtermelt nyersanyagokból elkészült ételeket” lehet  bemutatni és értékesíteni családias környezetben. Igaz, ezt egyelőre akadályozza, hogy a falusi szállásadók nem rendelkeznek kistermelői státusszal, és nem is tudják magukat ilyen formában nyilvántartásba vetetni.

A holnaptól életbe lépő változások a becslések szerint 500 ezer kistermelőn és - a családjukat is figyelembe véve - 1,5 millió emberen segíthetnek, mondta el az mfor.hu kérdésére Szabadkai Andrea, a  Szövetség az Élő Tiszáért programvezetője. (A SZÖVET egyike azon civil szervezeteknek, amelyek egy évvel ezelőtt kezdeményezték a módosításokat a Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési Minisztériumnál - a szerk.)

Szabadkai szerint a változások révén növekedhet a kistermelők jövedelme, javulhat önfenntartó képességük, így legalább számuk csökkenése megállhat. Igaz - tette hozzá -, a komolyabb változás érdekében tőkére, illetve adó- és járulékcsökkentésre is szükség lenne, hiszen ezek a termékek árban továbbra sem tudják felvenni a versenyt a külföldről tömegével behozott, a nagy áruházak polcait ellepő, sok esetben rossz minőségű árukkal.

Tanyasi termékek a hipermarketekben


Bár az új rendelet nyomán elsősorban a kis boltokban nyerhetnek teret a helyi termékek, Szabadkai lát esélyt arra, hogy idővel nagy hipermarketláncokba is betörjenek. "Az egyik nagy multi képviselői országszerte járják a tanyákat, és külön polcokat alakítanak majd ki a hagyományos ízeknek” - árulta el kérdésünkre. Ezzel olyan vásárlókat is magukhoz csábíthatnak, akik eddig elvből kerülték a nagy láncokat - ezután viszont, ha már betérnek, a tanyasi termékek mellett valószínűleg mást is vásárolnak.          

A SZÖVET programvezetője szerint egyébként a kistermelői áruk számára az egyelőre még hiánycikknek számító gazdaboltok lennének a legmegfelelőbb értékesítési helyek. Ezeket előbb turisztikai központokban lenne érdemes létrehozni, majd - ha már beindult az üzlet - a magyar vásárlókat is meg lehetne velük célozni.

Wéber Balázs

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!