Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Megvan a magyar-szlovák gáztranzit-beruházás forrása - közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. csütörtökön.

A beruházás megvalósítására a Magyar Villamos Művek Zrt. projekttársaságot alapított Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. néven. A társaságnak 49,9 százalékban tulajdonosa az MFB Invest Zrt. Az MFB Zrt. mint az MFB Invest Zrt. tulajdonosa részt vesz a beruházás finanszírozásában.

Ennek részeként szerdán az Európai Beruházási Bank (EIB) 75 millió eurós - mintegy 22 milliárd forintos - hitelszerződést kötött az MFB-vel. Az MFB a teljes összeget továbbítja a projekttársaságnak - közölte a pénzintézet.

A beruházás finanszírozása alapvetően négy részből áll: saját erő, vissza nem térítendő EU-támogatás (ez mintegy 30 millió euró - azaz mintegy 9 milliárd forint -, amelyet az Európai Bizottság 2012. április 4-én jóváhagyott), az EIB hitele (amelyről most született megállapodás), továbbá saját forrású MFB-finanszírozás.

A projekt megvalósításához kapcsolódó finanszírozási döntések az MFB Zrt. részéről június 22-én születtek meg, a kapcsolódó finanszírozási szerződések aláírására - azok MGT Zrt.-vel való egyeztetését követően - pedig rövidesen sor kerül - olvasható a tájékoztatóban.

Az MFB emlékeztet arra, hogy a projekt célja egy új, kétirányú, nagy nyomású (75 bar) földgázszállító vezeték megépítése a szlovák Eustream a.s. társasággal közösen Magyarország és Szlovákia között. A vezeték a Lengyelországtól a horvát tengerpartig részben már kiépített észak-déli korridor egyik szakasza lesz, amely elsődlegesen az érintett országok gázellátás-biztonságát javítja.

A  vezeték magyarországi szakasza 94 kilométer, tervezett átviteli kapacitása éves szinten 5 milliárd köbméter.

Vecsésen csomóponti csatlakozás épül a meglévő földgázszállító rendszerhez és új mérőállomás; Gödöllőn kompresszorállomás és csomópont, amely a magyarországi vezetékszakasz nyomását szabályozza. Balassagyarmaton határszakaszoló és tranzitmérő állomás létesül. A vezeték másik csatlakozási pontja a szlovákiai Felsőzellő (Vel'ké Zlievce). A szlovákiai vezetékszakasz hossza mintegy 21 kilométer.

A magyar-szlovák összekötő vezeték egy kiemelt prioritású uniós ellátásbiztonsági kezdeményezés része.

A hálózat a közvetlen rendeltetésén túlmenően lényegesen javítja Magyarország és Szlovákia alkupozícióját, mivel az új rendszer 20 százalékkal növeli Magyarország importbetáplálási kapacitását, bővíti a betáplálási diverzifikációt, azaz így Magyarország számára lehetőség nyílik több helyről vásárolni a földgázt. A jelenlegi orosz-magyar hosszú távú szerződés 2015-ben jár le, a projektnek addigra el kell készülnie - emlékeztet az MFB  közleménye.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.