2012. február 10. 07:00

Az eddigi hagyományokkal némileg szakítva nem egy nagyvállalati vezetőt díjaz a Menedzserek Országos Szövetsége az Év menedzsere címmel. A 17. alkalommal kiírt "Az év menedzsere" pályázaton ezúttal egy magyar tulajdonú középvállalat, a Ferro-Press Fémipari Szolgáltató Kft. tulajdonos ügyvezetője Birgés Tibor pályázatát díjazta a zsűri. A 35 év alatti vezetők számára kiírt Év fiatal menedzsere díjat ezúttal egy hölgy, Hernád Ágnes, a Maersk Hungary Kft. ügyvezető igazgatója nyerte el.

Magyar vállalkozó lett a győztes

Birgés Tibor a Ferro-Press Fémipari Szolgáltató Kft. tulajdonos ügyvezetője lett 2011-ben a Menedzserek Országos Szövetsége által immár 17. alkalommal kiadott Év Menedzsere díjazottja. Az Év Fiatal Menedzsere címet 2011-ben Hernád Ágnes, a Maersk Hungary Kft. ügyvezető igazgatója nyerte el. A győztesek a díjakat a nyertesek február 11-én a Menedzserbálon kapják kézhez.

Birgés Tibor a 80-as évek második felében alapította meg forgácsolással és csavargyártással foglalkozó magánvállalkozását. A 90-es évek elején alapította meg első kereskedelmi kft-jét, amelyet tíz év alatt milliárdos forgalmú céggé fejlesztett. 2002-ben hozta létre a Ferro-Press Fémipari Szolgáltató Kft-t, három alkalmazottal. Mára a cég létszáma meghaladja a 690 főt és árbevétele 2010-ben meghaladta a 13 milliárd forintot. A válság alatt 2009-ről 2010-re a cég árbevétele közel 85 százalékkal nőtt. 

2011-ben az adózott eredmény várhatóan kétmilliárd forint fölé emelkedik. A Ferro-Press Kft folyamatos beruházásaival növelte a cég kapacitását, hatékonyságát és termelékenységét. Az Év Menedzserének most megválasztott Birgés Tibornak így sikerült elérnie, hogy ma már nagy nemzetközi multicégek folyamatos beszállítója legyen. Birgés Tibor, illetve vállalata a Ferro-Press Kft. korábban, mint Kelet-Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásaként érdemelte ki 2008-ban a Pegazus díjat.

Érdemes megemlíteni, hogy az eddigi díjazottak között eddig (többnyire) multinacionális hátterű nagyvállalati vezetők domináltak, a self-made man kategóriát Wáberer György képviselte a korábbi Év menedzsere díjazottak között.

Logisztikai cég vezetője az Év fiatal menedzsere

Hernád Ágnes az 1976-os születésű Év Fiatal Menedzsere 2008 óta a hajózással foglalkozó Maersk Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Vezetése alatt a cég sikerrel állt ellen a válság logisztikai iparágat érintő hullámainak, és továbbfejlesztette az anyavállalat által használt ügyfél-elégedettségi felmérést, melynek tanulságait beépítik az ügyfélkapcsolati fejlesztésekbe. Hernád Ágnes jó eredményeket ért el az anyavállalat skandináv típusú munkakultúrájának Magyarországra átültetésében. A Maersk Line mint a dániai székhelyű A. P. Moller csoport tagja a világ legnagyobb hajóstársaságaként konténeres áruszállítással foglalkozik. Magyarországon a 36 főt foglalkoztató Maersk Hungary Kft. 2011-ben 69 ezer TEU konténeres forgalmat bonyolított le. 

A Menedzserek Országos Szövetségének jogelődjét, a Gazdasági Vezetők Érdekképviseleti Szervezetét (GÉSZ) Bihari István alapította 1989-ben. A szövetség jelenlegi elnöke Takács János, az Electrolux Lehel vezérigazgatója. A menedzserszövetség az egyetlen hazai szakmai szövetség, amely a magyarországi gazdálkodó szervezetek vezetőit, mint természetes személyeket tömöríti. A tagok a magyar gazdaság gyakorlati irányítói közül kerülnek ki, akik kiemelt felelősséget éreznek mind a magyar gazdaság fejlesztésének elősegítéséért és annak innovatív megújításáért, mind a hazai vállalkozások fejlődéséért és egyenrangú kezeléséért, valamint a mind szélesebb körű nemzetközi elismertetéséért.
 
A Menedzserszövetség 1995-ben indította útjára „Az Év Menedzsere” pályázatot. „Az Év Fiatal Menedzsere” pályázatot öt évvel később. 

A díjat odaítélő szakmai zsűriben szakmai szövetségek képviselői, nagyvállalatok, bankok, KKV-k felsővezetői, a közszféra képviselői és a gazdasági sajtó – egyebek mellett az mfor.hu - képviselői foglalnak helyet, mindig ügyelve a díj szakmaiságának és eszmeiségének megőrzésére. Az Év Menedzsere díj rangját nem kis mértékben az adja, hogy magát a szakmát, a menedzserséget helyezi a középpontba és pozitív vezetői mintát mutat fel, amely független attól, hogy a vezető, vagy menedzser, a gazdaság mely ágában tevékenykedik.
 
mfor.hu