2001. március 1. 11:00

Varga Mihály pénzügyminiszter és Tamás Károly, a földművelésügyi minisztérium államtitkára csütörtökön Brüsszelben aláírta az Európai Unió SAPARD előcsatlakozási alapjának felhasználására vonatkozó több éves, illetve a 2000. évi éves pénzügyi megállapodást.

Az éves megállapodásban rögzítik, hogy adott évben mennyi támogatást nyújt az unió és az meddig használható fel, a több éves megállapodás pedig részletes előírásokat tartalmaz a program pénzügyi lebonyolítási intézményeiről, eljárásairól és ellenőrzéséről.

A SAPARD-program keretében Magyarország 2000 és 2006 között évente 38 millió eurót (mintegy 10 milliárd forint) kap, amely az EU előírásai és a magyar SAPARD-terv alapján mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra vehető igénybe. Ehhez 3,5 milliárd forint saját forrással járul hozzá. A SAPARD alapvetően olyan projekteket támogat, amelyek felkészítik a tagjelölt országokat az unió mezőgazdasági joganyagának átvételére, illetve a közös mezőgazdasági politikába való majdani bekapcsolódásra.

A most aláírt megállapodások azért nagy jelentőségűek - mondta az MTI-nek Varga Mihály -, mert a PHARE-programtól eltérően ebben az esetben az EU Magyarország rendelkezésére bocsátja a pénzt, és belátására bízza, hogyan költi el. Vagyis az unió megbízik a magyar rendszerben, garanciát lát benne arra, hogy az alapok felhasználása megfelelően történik.

A megállapodások aláírása jogi és pénzügyi kötelezettségvállalást jelent mindkét fél részéről a program végrehajtására, fedezetének uniós költségvetési és magyar társfinanszírozási biztosítására. Ezek után már csak a támogatás folyósításának utolsó feltételét, a SAPARD Hivatal akkreditálását kell teljesíteni, és ezután kerülhet sor a pályázatok meghirdetésére.

Tamás Károly elmondta, hogy a hivatal működésre kész, személyi állománya a helyén van, szakmailag alkalmas a feladata ellátására. Az akkreditálás folyamatban van, és az államtitkár szerint egy-két hónapon belül befejeződhet. A 2000. évi uniós költségvetésben lekötött SAPARD-pénzeket elvileg 2002. december 31-ig lehet felhasználni, de Franz Fischler, az Európai Bizottság mezőgazdasági kérdésekért felelős tagja korábban felvetette, hogy a határidőt szükség esetén egy évvel meghosszabbíthatják.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.