2001. december 1. 11:00

A kedvezőtlen külső gazdasági hatások az utóbbi hónapokban Magyarországon is felerősödtek, a legérzékenyebben reagáló ipari termelés növekedési üteme fokozatosan csökkent, a harmadik negyedévben pedig megállt - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében.

A folyó fizetési mérleg hiánya a MNB szerint az év első kilenc hónapjában 313 millió euró volt, ami alig harmada a tavalyinak. Az év elejétől augusztus végéig az egyenlegjavulást túlnyomó részben a szolgáltatások bevételi többletének emelkedése váltotta ki. Szeptemberben ez a helyzet megváltozott, és az árudeviza-forgalomban jelentkező passzívumcsökkenés vált a folyó fizetési mérleg javulásának meghatározó tényezőjévé.

Az államháztartás hiánya - a Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint - az év első tíz hónapjában 277,5 milliárd forint volt, 99 milliárddal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A növekmény túlnyomó része, 88 milliárd forint a központi költségvetésben jelentkezett. A társadalombiztosítási alapok tíz havi hiánya 19 milliárd forinttal haladta meg a tavalyit.

A fogyasztói árak októberben 0,3 százalékkal haladták meg a szeptemberit, míg egy hónappal korábban növekedési ütemük 0,5 százalékos volt. A vizsgált időszak utolsó hónapjában az árak az iparban, az építőiparban, a mezőgazdaságban, valamint a fogyasztásban is kevésbé haladták meg az egy évvel korábbit, mint tavaly. Az ütem mérséklődésében fontos szerepet játszott a forint sávszélesítésével összefüggő erősödése és a betakarított jelentős mennyiségű gabona következtében kialakult túlkínálat. Ezek az árak ugyanakkor még alig tükrözik a kőolaj világpiaci árának az utóbbi időben bekövetkezett zuhanását.

Az idei év harmadik negyedévében a 15-74 éves népesség 53,6 százaléka volt gazdaságilag aktív. A foglalkoztatottak száma 3,9 milliót tett ki, a munkanélkülieké 230 ezret. A foglalkoztatottak száma egy év alatt nem változott lényegesen, a munkanélkülieké 12 százalékkal mérséklődött.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.