<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p


			
		

Jövő hét szerdáig akkor sem kell újabb korlátozásokat bevezetni Magyarországon, ha továbbra sem kapunk gázt Ukrajna felől, mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Eközben a balkáni országok után immár Ukrajna lakossága is megszenvedi a gázhiányt, egyes kórházak, lakások fűtésével is problémák vannak. Molnár Csaba szerint a kormány legrosszabb forgatókönyve sem számol azzal, hogy a hazai lakosság fogyasztását korlátozni kellene.

Már magukat is szivatják az ukránok

"Amennyiben az időjárás a jelenlegi előrejelzések szerint alakul, és Ukrajna irányából továbbra sem érkezik gáz hazánkba, Magyarország jövő szerdáig bírja ki újabb korlátozások bevezetése nélkül” – jelentette be a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Molnár Csaba.

Lakossági korlátozások nem jöhetnek szóba

Ha viszont esetleg a vártnál hidegebbre fordul az időjárás, és egy héten belül sem áll helyre az orosz gázszállítás, akkor újabb intézkedések várhatók, tette hozzá az energiaügyi miniszter. Ebben az esetben hozzá kellene nyúlni az eddig még érintetlen, mintegy 500 millió köbméteres stratégiai tározóhoz, emellett a fogyasztók újabb csoportjának gázfelhasználását kellene korlátozni.

Eddig csak ez egyes kategóriába tartozó nagyfogyasztóknál vezettek be szigorításokat, amelyek továbbra is érvényben maradnak. A miniszter kiemelte: a kormány legrosszabb forgatókönyve sem számol azzal, hogy a hazai lakosság fogyasztását korlátozni kellene.

Tájékoztatása szerint tegnap 63,9 millió köbméter gázt fogyasztott az ország, ma pedig – az időjárás enyhülésének köszönhetően – 60-62 millió köbméteres fogyasztás várható. Tegnap a Balkánra irányuló szállításoknak is teljes mértékben eleget tudtunk tenni, és ma is ki tudjuk elégíteni a hazai, valamint a szerb és a boszniai igényeket.    

Kedden egyébként Ausztria felől 8,2 millió köbméter gáz érkezett, amiből 4 millió köbmétert Magyarországon használtak fel, míg 2,7 millió köbmétert Szerbiába, 1,5 millió köbmétert pedig Bosznia-Hercegovinába továbbított a Földgázszállító Zrt. Emellett Szerbiának saját forrásból további kétmillió köbméter gázt biztosított Magyarország – várhatóan ma sem lesz másképp.

Visszavesznek a tempóból a tározóknál  

A korábbi napokkal szemben változást jelent, hogy – a fogyasztás várható csökkenése miatt – ma már nem működnek majd maximális kapacitással a kereskedelmi tározók. Ezekben jelenleg még 2,7 milliárd köbméter gáz található. Mivel további felmelegedés várható, ezért valószínűleg a következő napokban sem kell csúcsra pörgetni a kitermelést a tározóknál.     

A miniszter elmondta, hogy Ukrajnából a mai napra sem érkezett visszaigazolás szállításra. "Nem tartjuk valószínűnek, hogy megindul a gázszállítás ebből az irányból” – fűzte hozzá. Véleménye szerint az Európai Uniónak egységesen kell fellépnie és nyomást gyakorolnia annak érdekében, hogy az orosz és az ukrán fél megoldja a krízist.

Már a kijevi műtőkben is fáznak


Míg Magyarország eddig nagyobb károk nélkül vészelte át a válságot, addig a térség más országai igencsak megsínylik a viszályt. Múlt héten Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Bulgáriában maradtak fűtés nélkül lakások tömegei - ez a probléma azóta a magyar segítségne is köszönhetően nagyrészt megoldódott - , most pedig Ukrajnából érkeznek rossz hírek. Helyi lapok szerint már Kijevben is gondok vannak a lakások, iskolák és óvodák fűtésével; egyes tanintézetek osztálytermeiben 15 fokra süllyedt a hőmérséklet, és van olyan kórház, amelynek műtőiben 13 fokot mérnek.

Az ottani lakosok szerint otthonaikban mindössze 14-15, sőt egyes esetekben 10-12 fok van, ezért kénytelenek beöltözve, sapkában aludni, az ágyba melegvizes palackokat rakni, vagy állandóan bekapcsolva tartani a gáztűzhelyek égőit, sütőit, írja az MTI.

Fico beolvasott az ukrán gázladynek 

Szintén rossz a helyzet Szlovákiában, ahol továbbra is érvényben van a gázszolgáltatási szükségállapot. Ez azt jelenti, hogy a lakossági földgázellátás normális, a nagy iparvállalatok viszont állnak. Gazdasági elemzők szerint a jelenlegi válság naponta mintegy 110-120 millió eurós veszteséget okoz az országnak.

Nem véletlen, hogy Robert Fico miniszterelnök meglehetősen kemény hangot ütött meg Julija Timosenko ukrán kormányfővel szemben. Kijelentette: Szlovákiát nem érdekli, hogy Ukrajnának milyen a viszonya Oroszországgal, a szlovákoknak gáz kell. Fico szerint 12 napra elegendő gáztartalékuk van. Arra kérte Ukrajnát, hogy szállítson nekik gázt ukrán földalatti tározókból.

Szintén súlyosan érinti a válság Bulgáriát. A gazdasági miniszter, Petar Dimitrov korábban napi 13 millió levára becsülte a közvetlen károkat, míg a bolgár gyáriparos szövetség becslése szerint a kimaradt termeléssel együtt a károk napi 500 millió levára (72 milliárd forint) tehetők. Múlt héten lakások tízezrei voltak hidegek, iskolák és más gyermekintézmények ezreit kellett bezárni, miközben a külső hőmérséklet elérte a mínusz tíz fokot. A Balkánon múlt héten összesen több százezren maradtak fűtés nélkül az ukrán-orosz gázvita következtében, ideiglenesen kórházakat is be kellett zárni.

Továbbra sem fogadja az orosz gázt Ukrajna

Ami a legaktuálisabb fejleményeket illeti, az orosz Gazprom szerint az ukrajnai vezetékrendszer még mindig nem fogadja az orosz gázt, így Ukrajna továbbra is akadályozza a tranzit felújítását. A cég közleménye szerint ennek oka, hogy az ukrán fél nem tudja feltölteni a vezetékeket annyi gázzal, amennyi az orosz export továbbításához szükséges lenne, mivel felhasználta a csapok elzárásakor a vezetékekben e célra lévő gázt.

Oleh Dubina, a Naftogaz vezérigazgatója egyidejűleg elismerte, hogy szerdán sem tudják teljesíteni a Gazprom által az orosz gáz tranzitálására beadott igényt. Ha ugyanis azt az orosz fél által kért módon teljesítenék - úgy, hogy Szudzsa állomás felől egyenesen a Balkán felé menne a gáz -, akkor nagy területek maradnának ellátás nélkül Ukrajna keleti részén.

Már Barrosónál is felment a pumpa

A krízis elhúzódása láttán  José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán azzal fenyegette meg Ukrajnát és Oroszországot, hogy az európai gázforgalmazó vállalatok jogi lépéseket tesznek, ha sürgősen nem állítják helyre az Európába irányuló szolgáltatást.

Az MTI híradása szerint emellett kilátásba helyezte, hogy Brüsszel fel fogja szólítani az unió tagállamait: tegyenek összehangolt lépéseket alternatív energiabeszerzési és -szállítási megoldások felkutatására.

Az orosz gáznak - az ellenőrzés kérdéséről napokon át folytatott egyezkedés után - kedden kellett volna megindulnia Európa felé. A gáz azonban jelenleg sem jut el Európáig, mivel az ukrajnai csővezetékrendszer nem tudja nyugati irányba továbbítani a gázt. Magyarországra január hatodika délután óta, azaz több mint egy hete nem érkezik gáz Ukrajna irányából.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.