2001. február 17. 11:00

A Széchenyi terv hatása először igazán a jövő évben mutatkozik meg.

A Széchenyi terv hatása először igazán a jövő évben mutatkozik meg, s várhatóan évi plusz két százalékkal növeli majd az ország - számítások szerinti évi öt százalékos - gazdasági növekedését - jelentette ki újságíróknak szombaton, Kaposváron Matolcsy György gazdasági miniszter.

Mint mondta: a Gazdasági Minisztérium több tízezer pályázatra számít a Széchenyi tervvel kapcsolatosan. Nagy valószínűséggel a jövő héten már eredményhirdetésre is sor kerül, elsőként a konferencia központ építésére kiírt pályázat kapcsán.- Eddig több mint kétszáz pályázat érkezett be a Széchenyi tervhez - tájékoztatott a miniszter.Hozzátette: jelenleg a pályázatok egyharmada energiatakarékosságra vonatkozik, jó része vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos, s ma még a vártnál kevesebb a turizmus fejlesztését célzó munka.

A tárca vezetőjének megítélése szerint a későbbiekben első helyre kerül majd a vállalkozásfejlesztés, ezt követik a turizmussal kapcsolatos pályázatok, de a regionális és a lakásprogrammal összefüggő pályázatok erősödését is előrevetítette. - Mindenki nagy várakozással tekint programra, amely az előzetes becslések szerint, a Széchenyi tervben erre a célra biztosított 300 milliárd forintnyi forrással, mintegy ezer milliárdos beruházást eredményez majd. A miniszter hangsúlyozta: a kemény feltételek - 25 százalékos saját erő, utólagos finanszírozás, valamint a szigorú ellenőrzés - ellenére a pályázók nagyon vonzó lehetőségként értékelik a részvételt a programban.