TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Medgyessy Péter szerint létrejöhet a megállapodás a jövő évi keresetemelés mértékéről az országos érdekegyeztetés keretei között.

A miniszterelnök a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szombati kongresszusán kifejtette, ennek során figyelembe kell venni a munkaadóknak a versenyképességre vonatkozó, illetve a szakszervezeteknek a magasabb keresetekről megfogalmazott igényeit egyaránt. Hozzátette, hogy a kormány azzal is hozzá kíván járulni a versenyképesség javításához, hogy az adójogszabályok módosításával növelte a keresetek nettó értékét; a költségvetés így részben átvállalja a munkáltatóktól a keresetemelési terheket.

A megállapodás érdekében a kormányzat kész elfogadni több, a dolgozók helyzetét javító intézkedést - mondta Medgyessy Péter, példaként említve: támogatni fogják a 38 órás munkahét fokozatos bevezetését, partnerek a társadalmi párbeszéd intézményrendszerének fejlesztésében, így az ágazati párbeszéd bizottságok létrehozásában, a finanszírozásban.

A kormányfő elmondta, hogy vállalják a munka törvénykönyve átfogó, hosszabb távú módosításának előkészítését, és azt is, hogy a társadalombiztosítás felügyeletébe bevonják a szakszervezeteket. Támogatást ígért Medgyessy Péter a munkaügyi ellenőrzés hatékonyságának javítására vonatkozó szakszervezeti igénnyel kapcsolatban is. Üdvözölte, hogy a szakszervezetek szerepet vállalnának a képzések, továbbképzések rendszerében. Mint mondta, a szakmai megújulás, a nagyobb mobilitás kulcskérdés abban, hogy a magyar dolgozók miként képesek alkalmazkodni a változó szakmai kihívásokhoz.

Ma már a szakismeretek három-négy év alatt elévülnek - hangsúlyozta Medgyessy Péter, hozzáfűzve, a folyamatos képzés, az élethosszig tartó tanulás ezért elengedhetetlen. Rámutatott: csak azok az országok képesek helytállni a versenyben, amelyekben sikeres folyamatos képzés, átképzés, továbbképzés folyik.

A miniszterelnök kijelentette, hosszú távon a béremelések lehetőségét az ország versenyképességének javítása biztosíthatja. A Bokros-csomagra utalva jelezte, annak ellenére, hogy véleménye szerint erre a csomagra szükség volt, úgy döntött, hogy kimondja: "soha nem akarunk többet csomagot". Mint hozzátette, ennek feltételei vannak: olyan körülményeket kell biztosítani, amelyekben a gazdaság hosszú távon is helyt tud állni.

Konkrét ágazati kérdésekkel foglalkozva elmondta, megoldást keresnek a posta, illetve a Dunaferr problémáira. - A Dunaferr ügyében december első kormányülésén felelős döntést hozunk - mondta Medgyessy Péter. Megjegyezte, a gazdaságosság helyreállítása jelenthet csak megoldást a foglakoztatási, bérfizetési igények teljesítésére is. Keresik a megoldást arra, hogy miként segítsenek a válsághelyzetben lévő könnyűipari ágazatoknak, az ott dolgozóknak.

A miniszterelnök úgy látja, azzal, ha korlátoznák a magyar piacon a rendkívül olcsó távol-keleti könnyűipari termékek jelenlétét, megvédhetnék a hazai könnyűipari ágazatok érdekeit, ugyanakkor rendkívül nehéz helyzetbe hoznák azokat az alacsony jövedelmű embereket, akik csak ezeket az olcsó termékeket tudják megvásárolni.

Több tényezőt kell tehát mérlegelni, amikor megoldást keresünk a problémára - hangsúlyozta.
Az európai uniós csatlakozásról szólva a miniszterelnök hangot adott meggyőződésének, miszerint Magyarország helyt tud majd állni a közösségi versenyben. - Miért ne tudnánk helytállni? A magyarok képzett, leleményes emberek, többségük örül a kihívásnak, kihasználja az esélyt, amit a történelem nyújt számára - hangoztatta Medgyessy Péter.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.