<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Az Anheuser-Busch InBev (AB InBev), a világ legnagyobb söripari konszernje újabb erőfeszítést tett, hogy rátegye a kezét legnagyobb versenytársára, a második helyen álló SABMiller konszernre, a Dreher Sörgyárak anyavállalatára.

A belgiumi központú AB InBev szerdán közölte, hogy részvényenként 42,15 fontot, összesen 68 milliárd fontot kínál a londoni székhelyű SABMiller részvényeiért, miután korábbi két, 38 fontos, illetve 40 fontos ajánlatát a SABMiller visszautasította. Az ajánlat egyelőre semmire sem kötelez, a vállalatnak október 5-ig kell kinyilvánítania "szilárd szándékát " az ajánlattételre. A SABMiller részvénye 1,6 százalékkal 36,68 fontra emelkedett Londonban.

A londoni cég azonban közölte, hogy "amint tudja" összehívja az igazgatótanácsot, mert az ajánlat nincs minden részvényese ínyére.

"A SABMiller a globális söripar koronagyémántja (.....) Az AB InBev-nek kell a SABMiller, de opportunista és számos feltételt tartalmazó ajánlatot tett (...) és számottevően alulértékeli cégünket" - mondta Jan du Plessis, a SABMiller vezérigazgatója.

Az AB InBev azt is felajánlotta, hogy a SABMiller részvényeinek 41 százaléka erejéig hajlandó részben készpénzzel, részben saját részvényeivel fizetni, ami feltehetőleg vonzó lehet az összesen 40,6 százalékot birtokló két főrészvényes, az amerikai Altria dohányipari konszern és a Santo Domingo család számára.

Elemzők szerint a tranzakció a globális söripari konszolidáció végjátéka lehet, miután a "négy nagy", az AB InBev, a SABMiller, a Heineken és a Carlsberg már világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják. A fúzióval az Euromonitor felmérése szerint az új konszern a globális sörpiac 30 százalékát tartaná kézben, jóval megelőzve a 10 százalékos piaci részesedéssel bíró Heineken NV-t. A holland vállalat is erősíti pozícióit, mintegy 700 millió euróért megvásárolja a brit Diageo szeszipari konszern söripari részlegét.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.