<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Carlos Slim jelenleg az újság 6,4 százaléka felett rendelkezik, de további befektetésen gondolkozik, mely nem jönne rosszul a vezető lapnak, miután reklámbevételei soha nem látott mértékben zuhannak.

A New York Times több száz millió dolláros befektetésről tárgyal Carlos Slim mexikói milliomossal – írja a Reuters. Az összegből a tartozásait fizetné vissza a kritikus helyzetbe került újság. A Forbes Magazin szerinti világ második leggazdagabb emberének tőkeinjekciója az Ochs-Sulzberger család bizalmi szavazatát is jelenti. A több mint egy évszázada a Times-ot vezető családot erősen fenyegetik az írott sajtóban bekövetkezett változások.

A Times birtokában lévő lapok, úgymint például a Times és a Boston Globe nehéz helyzetbe kerültek: soha nem tapasztalt mértékben csökkennek hirdetési bevételeik. A Reuters forrása szerint a Times szavazatjog nélküli, de éves osztalékot biztosító érdekeltséget adna Slimnek.  Várhatóan jövő héten ül össze a Times menedzsmentje, hogy eldöntse a kérdést. A hír először a Wall Street Journalben jelent meg, de a New York Times szóvivője nem kívánta kommentálni. A pénz a májusban lejáró 400 millió dolláros adósság kifizetését fedezné.

Nagy kiadók, McClatchy-től kezdve a Tribune-ig rendelkeztek adósságokkal, de mindaddig nem volt kritikus a helyzet, amíg a reklámbevételek nem kezdtek el zuhanni. Ez főként annak köszönhető, hogy az olvasók inkább már az internetről tájékozódnak. Az amúgy is csökkenő árbevétel okozta helyzetet csak fokozta a gazdasági válság. Jelenleg vannak olyan lapok, például Denvenben, Seattleben, melyek a csőd szélén állnak, és semmi esély nincs arra, hogy valaki megvegye őket.

A Times részvények értéke hetven százalékkal csökkent az elmúlt hónapokban, pénteken 6,41 dollárt ért egy részvény, míg 2008 áprilisában 21,14 dollárt, hét évvel ezelőtt pedig ötven dollár felett értékesítették őket. Slim részvénycsomagja a Times-ban 128 millió dollárt ért 2008 szeptemberében, míg most csak 58 milliót. Akkoriban Slim inkább pénzügyi, mint stratégiai befektetésnek tekintette a Times-ban való részvételét.

Kiárusítás?

Több médiaszakértő szerint a Times túl fogja élni a nehéz időket, míg sok más lapkiadó tönkremegy. Ezzel együtt a Times kénytelen lesz elgondolkozni azon, hogy eladjon néhány részesedést ahhoz, hogy megerősítse vagyonát. Szóbajött a 17,5 százalékos Boston Red Sox kosárcsapatbeli részesedés, és állítólag a Globe-ra is érkezett egy ajánlat. A legfőbb kérdés az, hogy meddig marad az Ochs-Sulzberger család az üzleti életben úgy, hogy részvényeik értéke látványosan zuhan. A Times elnöke, Junior Arthur Sulzberger kijelentette: a cég nem eladó.

A Times-nak ismét szembesülnie kellett egy fenyegetéssel: Rupert Murdochnak, a News Corp tulajdonában lévő Wall Street Journal igazgatójának nem titkolt szándéka letaszítani a Times-ot trónjáról. A Times részéről üdvözlik Slim kezdeményezését, mellyel néhány hónappal azután kereste meg a kiadót, hogy a Harbinger Capital Partners megvette a Times részvények húsz százalékát, és azt követelte, hogy a Times adja el a törzstevékenységéhez nem kapcsolódó érdekeltségeit, ezzel növelve a részvények értékét. Ezen kívül két képviselőjét is a menedzsmentbe ültette, a Times kezdeti ellenkezése ellenére.

A 68 éves Slim csődközeli cégek konszolidálásával lett gazdag. Tavaly 18 százalékos részesedést ért el az Egyesült Államok legnagyobb luxus kiskereskedelmi láncában, a Saks-ban, ezzel a legnagyobb befektetőjévé válva. Birodalmába tartozik a vezető latin-amerikai mobiltelefontársaság, az American Movil, a korábbi állami mexikói telefontársaság, a Teléfonos de Mexico, a pénzügyi óriás a Grupo Financiero Inbursa, és ezen kívül boltok, éttermek, ingatlanok és gyárak sora.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.