2002. április 10. 11:00

Vizsgálataik szerint a 90-es évtized közepén a felmért cégek 27 %-a készített önálló informatikai stratégiát és 64 %-a informatika fejezetet (e két csoport közötti átfedés kimutatható volt).

Ez az új üzleti gyakorlat Porter szerint csak átmenetileg létezhet, hiszen nincsen komoly gazdasági értékben kifejezhető alapja. Ezért a piac vissza fog térni a fundamentumokhoz, a régi szabályokhoz. Az Internet technológia tehát nem változtatja meg alapjaiban a stratégiai gondolkodást, hanem stratégiai versenyelőny kiegészítőként hozzájárul a vállalat versenyképességéhez. Azaz a megoldás kulcsa nem abban rejlik, hogy kell-e alkalmazni az Internet technológiát, hanem abban, hogy hogyan alkalmazzuk azt az üzleti érték (shareholder value) realizálása végett. Egy vállalat jövedelmezőségét alapvetően ezen régi szabályok szerint két tényező határozza meg:

  • az iparág jövedelmezősége:amelytől függ az átlagos iparági szereplő jövedelmezősége;

  • fenntartható versenyelőny: amely ennek az átlagos iparági szereplő jövedelmezőségének túlteljesítését magyarázza.

E gondolatsor adaptálását a jól ismert 5 tényezős modellre Porter az alábbi ábrán szemlélteti:
Az ábra megtekintéséhez klikkeljen ide!

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.