<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

2016 decemberében több mint egymilliárd forintnyi támogatást osztott szét a Szerencsejáték Service Nonprofit Zrt., mely a lottótársaság támogatási politikájáért felelős cég. A támogatottak között újonnan alakult cégek, Fidesz-közeli társaságok és egy milliárdos társasága is megtalálható.

2016 utolsó hónapjában rengeteg cégnek és szervezetnek adott támogatást a Szerencsejáték Zrt., összesen több mint egymilliárd forint értékben. Ezzel együtt 2016 egészében 1,4 milliárd forintot osztottak szét. A legtöbb támogatásban, 449,5 millió forint plusz áfát a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület részesült, ami a szervezet méreteihez képest elképesztő összeg. Az elérhető beszámoló szerint 2015-ben ugyanis mindössze 4,6 millió forintos árbevétele volt a nyíregyházi egyesületnek, melynek fő feladata a magyar kultúra és művészet megőrzése és a kulturális örökségvédelem elsősorban a képzőművészet segítségével Magyarországon és Kárpátalján.

Ennek töredéke és egyben a második legnagyobb összeg jutott a Magyar Kézilabda Szövetségnek, 102,4 millió forint, ugyanakkor nem ez volt az egyetlen sportcélú támogatása a Szerencsejátéknak decemberben. 40 millió forintot kapott az 1 Futsal Club Veszprém, 9 milliót pedig a soproni Timi Team Sportinvest Kft.

Milliárdosnak és Orbán feleségének is juthatott a pénzből

Decemberben 19 millió forintot jutott a TUX Marine Hungary Kft.-nek is a 47 ezer forintból meg lehet élni mondatáról elhíresült Zsiga Marcell vezette társaság , melyet 2015 júliusában alapított a 100 leggazdagabb magyar egyike, Láng Róbert, milliárdos. A legfrissebb lista szerint 8,8 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik és jelenleg a 91. legvagyonosabb magyar. Neve főként a vitorlássporttal összefüggésben vált ismertté. A támogatott, balatonfüredi székhellyel rendelkező cég főtevékenysége a cégkivonat szerint szabadidős, sporteszköz kölcsönzése, mellette a hajógyártást, javítást, vízi létesítmény építését is bejegyeztették.

(Fotó: MTI)

Viszonylag új egyesületként került fel a Szerencsejáték Zrt. támogatottjainak listájára az Asociata Carola Egyesület, melyről meglehetősen nehéz információt találni. A keresés során egyetlen egy Carola Egyesülettel találkoztunk, amelynek egyik alapító tagja Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó. Egy 2015 nyarán elhangzott tudósítás szerint a Carola Egyesületet azzal a céllal hozták létre, hogy "báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életművét, céljait feltámassza, továbbélessze, és hogy az ő szellemiségét vigye tovább. Bánffy Miklós múzsája magas rangja ellenére nem rajongott a főrendekért, önkéntes ápolónőként szolgálta közösségét, az orvosi egyetemre is beiratkozott, és ő volt az első magyar nő, aki repülőgépre szállt. Kora legmodernebb asszonya volt a tudósítások szerint". Az egyesület a céljaira kicsivel több mint 5 millió forintot kapott.

10 milliót kapott a Fidelitas Országos Választmányának elnöke, Tardi Tamás Ákos vezette Jövő Uniója Alapítvány. 2016-ban korábban már 6 millió forint befolyt a kasszájukba a Szerencsejáték Zrt.-től.

15,7 millió forint jutott Balogh Sándor, szerencsi vállalkozó egyik cégének is, a GloboTv Bt.-nek. A vállalkozó neve többszáz cégben tűnt már eddig, közülük sok fizetésképtelenség miatt szűnt meg. A cégkivonat szerint jelenleg egy szlovákiai kassai címre van bejegyezve a lakhelye. Viszonylag új cégként egyből 40 millió plusz áfa támogatás jutott a Genesis 2015 Communications Kft.-nek és 8 millió a GML Production Kft.-nek. Utóbbi céget alig egy hónappal korábban jegyezték be, 2016 novemberében, tulajdonosa Gondi Mátyás Lajos, akinek neve a Szent László-emlékév kapcsán merült fel, de hozzá kötődik a torockói Double Rise összművészeti fesztivál is. A cég irányítása mellett a Pro Patria Összefogás a Kereszténydemokráciáért Egyesület vezetője is.

2017-ben még csak 68 milliót osztottak szét

A decemberi támogatások mellett az idei első negyedévi listát is közzétette a Szerencsejáték, mely alapján mindössze 68 millió forintot osztottak szét:

  • 10 millió a Hazai Termék Kft.-nek,
  • 10 millió a RADIMED Alapítvány a CT-MRI Radiológia Diagnosztika Fejlődéséértnek,
  • 30 millió+áfa a Rózsa Records Művészeti és Kulturális Kft.-nek ment,
  • 12 millió+áfa jutott a Symphonis Concert Management Kft.-nek (Havasi Balázshoz köthető),
  • 6 millió pedig a Római Katolikus Püspökségnek Szatmárnémetibe.

szerk.: ha egyébként valakinek pályázni támadna kedve a Szerencsejáték Zrt.-nél, akkor jobb, ha felkészül, mert a honlap túl sok információt nem tartalmaz ezzel kapcsolatban.

mfor.hu