4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2016 decemberében több mint egymilliárd forintnyi támogatást osztott szét a Szerencsejáték Service Nonprofit Zrt., mely a lottótársaság támogatási politikájáért felelős cég. A támogatottak között újonnan alakult cégek, Fidesz-közeli társaságok és egy milliárdos társasága is megtalálható.

2016 utolsó hónapjában rengeteg cégnek és szervezetnek adott támogatást a Szerencsejáték Zrt., összesen több mint egymilliárd forint értékben. Ezzel együtt 2016 egészében 1,4 milliárd forintot osztottak szét. A legtöbb támogatásban, 449,5 millió forint plusz áfát a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület részesült, ami a szervezet méreteihez képest elképesztő összeg. Az elérhető beszámoló szerint 2015-ben ugyanis mindössze 4,6 millió forintos árbevétele volt a nyíregyházi egyesületnek, melynek fő feladata a magyar kultúra és művészet megőrzése és a kulturális örökségvédelem elsősorban a képzőművészet segítségével Magyarországon és Kárpátalján.

Ennek töredéke és egyben a második legnagyobb összeg jutott a Magyar Kézilabda Szövetségnek, 102,4 millió forint, ugyanakkor nem ez volt az egyetlen sportcélú támogatása a Szerencsejátéknak decemberben. 40 millió forintot kapott az 1 Futsal Club Veszprém, 9 milliót pedig a soproni Timi Team Sportinvest Kft.

Milliárdosnak és Orbán feleségének is juthatott a pénzből

Decemberben 19 millió forintot jutott a TUX Marine Hungary Kft.-nek is a 47 ezer forintból meg lehet élni mondatáról elhíresült Zsiga Marcell vezette társaság , melyet 2015 júliusában alapított a 100 leggazdagabb magyar egyike, Láng Róbert, milliárdos. A legfrissebb lista szerint 8,8 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik és jelenleg a 91. legvagyonosabb magyar. Neve főként a vitorlássporttal összefüggésben vált ismertté. A támogatott, balatonfüredi székhellyel rendelkező cég főtevékenysége a cégkivonat szerint szabadidős, sporteszköz kölcsönzése, mellette a hajógyártást, javítást, vízi létesítmény építését is bejegyeztették.

(Fotó: MTI)

Viszonylag új egyesületként került fel a Szerencsejáték Zrt. támogatottjainak listájára az Asociata Carola Egyesület, melyről meglehetősen nehéz információt találni. A keresés során egyetlen egy Carola Egyesülettel találkoztunk, amelynek egyik alapító tagja Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó. Egy 2015 nyarán elhangzott tudósítás szerint a Carola Egyesületet azzal a céllal hozták létre, hogy "báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életművét, céljait feltámassza, továbbélessze, és hogy az ő szellemiségét vigye tovább. Bánffy Miklós múzsája magas rangja ellenére nem rajongott a főrendekért, önkéntes ápolónőként szolgálta közösségét, az orvosi egyetemre is beiratkozott, és ő volt az első magyar nő, aki repülőgépre szállt. Kora legmodernebb asszonya volt a tudósítások szerint". Az egyesület a céljaira kicsivel több mint 5 millió forintot kapott.

10 milliót kapott a Fidelitas Országos Választmányának elnöke, Tardi Tamás Ákos vezette Jövő Uniója Alapítvány. 2016-ban korábban már 6 millió forint befolyt a kasszájukba a Szerencsejáték Zrt.-től.

15,7 millió forint jutott Balogh Sándor, szerencsi vállalkozó egyik cégének is, a GloboTv Bt.-nek. A vállalkozó neve többszáz cégben tűnt már eddig, közülük sok fizetésképtelenség miatt szűnt meg. A cégkivonat szerint jelenleg egy szlovákiai kassai címre van bejegyezve a lakhelye. Viszonylag új cégként egyből 40 millió plusz áfa támogatás jutott a Genesis 2015 Communications Kft.-nek és 8 millió a GML Production Kft.-nek. Utóbbi céget alig egy hónappal korábban jegyezték be, 2016 novemberében, tulajdonosa Gondi Mátyás Lajos, akinek neve a Szent László-emlékév kapcsán merült fel, de hozzá kötődik a torockói Double Rise összművészeti fesztivál is. A cég irányítása mellett a Pro Patria Összefogás a Kereszténydemokráciáért Egyesület vezetője is.

2017-ben még csak 68 milliót osztottak szét

A decemberi támogatások mellett az idei első negyedévi listát is közzétette a Szerencsejáték, mely alapján mindössze 68 millió forintot osztottak szét:

  • 10 millió a Hazai Termék Kft.-nek,
  • 10 millió a RADIMED Alapítvány a CT-MRI Radiológia Diagnosztika Fejlődéséértnek,
  • 30 millió+áfa a Rózsa Records Művészeti és Kulturális Kft.-nek ment,
  • 12 millió+áfa jutott a Symphonis Concert Management Kft.-nek (Havasi Balázshoz köthető),
  • 6 millió pedig a Római Katolikus Püspökségnek Szatmárnémetibe.

szerk.: ha egyébként valakinek pályázni támadna kedve a Szerencsejáték Zrt.-nél, akkor jobb, ha felkészül, mert a honlap túl sok információt nem tartalmaz ezzel kapcsolatban.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!