2002. április 8. 11:00

Módosult a vámtarifa rendelet április elsején. Több termékcsoport, így az autók és a számítástechnikai áruk importvám tétele csökkent, illetve megszűnt a 2002. januárjában aláírt magyar-amerikai vámmegállapodás nyomán.

A külügyminiszter és a pénzügyminiszter együttes rendeletének módosítása szerint jelentősen csökkentek a számítógépek és a 2000 köbcentisnél nagyobb autók vámtételei. Csak ez utóbbiak importjánál a Pénzügyminisztérium évi 4-5 milliárd forintnyi vámbevétel-elmaradással számol.

Major István, a Külügyminisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára, korábban elmondta: az áprilistól életbe lépett, korábbinál kedvezőbb importvámok nemcsak az Egyesült Államokból érkező árukra vonatkoznak, hanem a világ többi országára is, kivéve a szabadkereskedelmi partnereket, amelyek termékei már eleve nagyon kedvezményesen, többnyire nullaszázalékos tarifákkal érkezhetnek Magyarországra.

Magyarország 2002. januárjában kereskedelmi megállapodást kötött az USÁ-val, amely szerint vámkedvezményt nyújt azokra az Egyesült Államokból érkező termékekre, amelyek az importált termékkörön belül eleve meghatározó arányt képviselnek a magyar piacon. Ez azt is jelenti, hogy hazánknak a mérsékeltebb tarifákat kell kínálnia minden WTO-tagországból, továbbá azon, a fejlődő országok kategóriájába tartozó államokból származó importra is, amelyekkel korábban megkötöttük a legnagyobb kedvezményes vámot biztosító megállapodásokat.

Így például Japán, Kína vagy Oroszország is kedvezményesen szállíthatja az érintett termékeket Magyarországra április elsejétől. Ennek megfelelően közel húsz termékcsoport importvámja mérséklődik, illetve csökken 0 százalékra. Számos, a gyógyító ágazat, valamint a kutatás-fejlesztési tevékenység, továbbá az ipar szempontjából fontos termék vámját is érinti a rendelet módosítás.

A PM számításai szerint a vámmérséklés eredményeként a magyar átlagos ipari vámszint 7 százalék körülire mérséklődik. A hasonló amerikai szint 3-3,5 százalékos, ám az oda irányuló magyar ipari exportnak mintegy a fele ennél is kedvezőbb, nullaszázalékos vámmal "terhelt", miután a preferenciális GSP-rendszer vonatkozik rájuk.

A külügyi államtitkár szerint, az USA a januári vámmegállapodásban vállalta: Magyarország EU-tagságáig biztosítja a magyar termékek kedvezményes elbírálását az amerikai piacon. Az USA, az elmúlt években sokszor hosszabb-rövidebb ideig "lebegtette" a kedvezmény meghosszabbítását. Az amerikaiak kérték, hogy rájuk is az Európai Unió termékeire érvényes vámszintek legyenek az irányadók. A magyar-USA vámvita ugyanis azon alapult, hogy Washington nehezményezte: termékei jóval kedvezőtlenebb feltételekkel kerülhetnek be a magyar piacra, mint az uniós cikkek.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.