2014. december 5. 12:52

Alig pár hete írtunk arról, hogy az ősrégi Windows XP még mindig népszerűbb operációs rendszer, mint a 8-as, illetve a 8.1 együttvéve. Nos, egy hónap alatt nagyot fordult a világ.

Novemberre 13,6 százalékra esett a Windows XP részesedése a gépeken futó operációs rendszerek területén, mialatt a Win 8 és 8.1 együttesen 18,7 százalékra nőttek. Egy hónappal ezelőtt még 17,2, kontra 16,8 volt az arány.

Az operációs rendszerek részaránya 2014 novemberében
(Forrás: Netmarketshare)

Persze az a tény, hogy egyáltalán ez téma lehet az IT-piac iránt érdeklődők körében, nem adhat okot túl nagy örömre a Microsoft háza táján. Vélhetően, amikor megalkották a Windows 8-at, nem az volt a tervük, hogy majd „megküzd” a 13 éves XP-vel, hanem hogy méltó utóda lehet a kétség kívül jól sikerült 7-esnek. A számok azonban azt mutatják, hogy ez utóbbi még mindig letaszíthatatlan a trónról, az elmúlt egy hónapban például 3,4 százalékponttal nőtt a részesedése és elérte az 56,4-et.

Időközben a Microsoft előremenekült és elkészítette a következő generációs Windows-t 10-es sorszámmal, amely egyfajta beismerésként számos, a 7-esben kedvelt, de a 8-asból kihagyott elemmel érkezik. Ilyen például a legtöbb vitát kiváltó Start menü. Ha pedig sikeres lesz, akkor folytatódik a Microsoft sorozata, miszerint csak minden második operációs rendszerükkel tudják megfogni a vásárlókat.

Ha azonban hinni lehet a pletykáknak, akkor a Microsoft is felhagy majd azzal, hogy időről időre kiad egy újabb verziójú rendszert és azt frissítgeti a következő kiadásig. Ehelyett az Apple üzleti modelljét követve ingyen küldi a fontosabb fejlesztéseket a Windows-t futtató gépekre, amelynek csak az adott hardware erőssége szabhat határt.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.