TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Már biztos, hogy az idén nem írja alá Magyarország és az Európai Unió a SAPARD-program pénzügyi megállapodásait. A tízmilliárd forint (38 millió euró) azonban az EU szóbeli ígérete szerint nem vész el. Az FVM várhatóan külső céget bíz meg, hogy a sokat bírált belső szabályzatokat elkészítse.

Már biztos, hogy az idén nem írja alá Magyarország és az Európai Unió a SAPARD-program pénzügyi megállapodásait. A tízmilliárd forint (38 millió euró) azonban az EU szóbeli ígérete szerint nem vész el. Az FVM várhatóan külső céget bíz meg, hogy a sokat bírált belső szabályzatokat elkészítse -- értesült a Világgazdaság.

Ebben az évben már nem írja alá a SAPARD-program éves és többéves pénzügyi megállapodásait az Európai Unió és Magyarország -- tudta meg a Világgazdaság. Pedig ez feltétele volt annak, hogy hazánk ne veszítse el az idei, tízmilliárd forintos keretet. Az EU azt ígérte, hogy a pénz nem vész el, bár ezt még írásban nem erősítette meg. Brüsszelben már elkészült a szerződések szövege, ám a magyar fél újabb észrevételeket tett, amire az unió még nem válaszolt. Eddig egyébként a csatlakozásra váró országok közül csupán Bulgáriával szentesítették a pénzügyi megállapodásokat.

Az Európai Unió tehát valószínűleg újból enged. Eredetileg ugyanis a tagjelölteknek az év végéig négy feltételnek kellett volna eleget tenniük ahhoz, hogy megkaphassák a SAPARD előcsatlakozási alapból megítélt segélyt. (Az EU fogadja el a SAPARD-tervet, írják alá az éves, valamint a többéves pénzügyi megállapodást, és fejeződjön be az intézményrendszer akkreditációja.)

Brüsszelben még az ősszel úgy döntöttek -- látva, hogy az országok nem készülnek el év végéig --, hogy a segélyt fogadó intézményrendszer akkreditációja csak a folyósításnak a feltétele. Amennyiben a pénzügyi megállapodásokat aláírják december 31-ig, akkor a pénz nem vész el. Most újabb engedményt tett az EU: nem baj, ha nem írják alá a szerződéseket, az ez évi keret akkor is felhasználható még két évig, ha csak jövőre kötik le. 2001-ben pedig már a SAPARD-segély második évi kerete is jár Magyarországnak. Jövőre tehát a társfinanszírozással együtt 28 milliárd forintra kell kötelezettséget vállalnia az országnak.

Magyarország a legoptimistább becslések szerint is legalább félévnyire van attól, hogy az intézményrendszer még el sem kezdődött akkreditációja befejeződhessen, és lehívhassa a támogatást. Az EU ugyanis -- mint arról beszámoltunk -- felkészületlennek tartja a magyar SAPARD Hivatalt.Az egyik legnagyobb probléma, hogy nincsenek készen például a működési szabályzatok, a munkaköri leírások, az ellenőrzési szabályzatok, a stratégiai programok. Ezért a földművelésügyi tárca -- információink szerint -- azt tervezi, hogy külső tanácsadó céget bíz meg ezeknek a feladatoknak az elvégzésével. Így tovább csúszhat a pénz folyósításának időpontja. A külső céget ugyanis várhatóan közbeszerzési eljárással választják ki. Ez minimum egy hónap, a munkákhoz pedig -- szakértők becslése szerint -- további három hónapra lesz szüksége. Ha közben el is készül a belső önértékelés, az Állami Számvevőszék ellenőrzése legalább két hónapig tart majd, ezután az EU akkreditál, a tervek szerint három hét alatt. Így leghamarabb csak a nyár végén juthatnak a magyar vállalkozók a SAPARD-segélyhez.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.