2000. december 27. 11:00

Már biztos, hogy az idén nem írja alá Magyarország és az Európai Unió a SAPARD-program pénzügyi megállapodásait. A tízmilliárd forint (38 millió euró) azonban az EU szóbeli ígérete szerint nem vész el. Az FVM várhatóan külső céget bíz meg, hogy a sokat bírált belső szabályzatokat elkészítse.

Már biztos, hogy az idén nem írja alá Magyarország és az Európai Unió a SAPARD-program pénzügyi megállapodásait. A tízmilliárd forint (38 millió euró) azonban az EU szóbeli ígérete szerint nem vész el. Az FVM várhatóan külső céget bíz meg, hogy a sokat bírált belső szabályzatokat elkészítse -- értesült a Világgazdaság.

Ebben az évben már nem írja alá a SAPARD-program éves és többéves pénzügyi megállapodásait az Európai Unió és Magyarország -- tudta meg a Világgazdaság. Pedig ez feltétele volt annak, hogy hazánk ne veszítse el az idei, tízmilliárd forintos keretet. Az EU azt ígérte, hogy a pénz nem vész el, bár ezt még írásban nem erősítette meg. Brüsszelben már elkészült a szerződések szövege, ám a magyar fél újabb észrevételeket tett, amire az unió még nem válaszolt. Eddig egyébként a csatlakozásra váró országok közül csupán Bulgáriával szentesítették a pénzügyi megállapodásokat.

Az Európai Unió tehát valószínűleg újból enged. Eredetileg ugyanis a tagjelölteknek az év végéig négy feltételnek kellett volna eleget tenniük ahhoz, hogy megkaphassák a SAPARD előcsatlakozási alapból megítélt segélyt. (Az EU fogadja el a SAPARD-tervet, írják alá az éves, valamint a többéves pénzügyi megállapodást, és fejeződjön be az intézményrendszer akkreditációja.)

Brüsszelben még az ősszel úgy döntöttek -- látva, hogy az országok nem készülnek el év végéig --, hogy a segélyt fogadó intézményrendszer akkreditációja csak a folyósításnak a feltétele. Amennyiben a pénzügyi megállapodásokat aláírják december 31-ig, akkor a pénz nem vész el. Most újabb engedményt tett az EU: nem baj, ha nem írják alá a szerződéseket, az ez évi keret akkor is felhasználható még két évig, ha csak jövőre kötik le. 2001-ben pedig már a SAPARD-segély második évi kerete is jár Magyarországnak. Jövőre tehát a társfinanszírozással együtt 28 milliárd forintra kell kötelezettséget vállalnia az országnak.

Magyarország a legoptimistább becslések szerint is legalább félévnyire van attól, hogy az intézményrendszer még el sem kezdődött akkreditációja befejeződhessen, és lehívhassa a támogatást. Az EU ugyanis -- mint arról beszámoltunk -- felkészületlennek tartja a magyar SAPARD Hivatalt.Az egyik legnagyobb probléma, hogy nincsenek készen például a működési szabályzatok, a munkaköri leírások, az ellenőrzési szabályzatok, a stratégiai programok. Ezért a földművelésügyi tárca -- információink szerint -- azt tervezi, hogy külső tanácsadó céget bíz meg ezeknek a feladatoknak az elvégzésével. Így tovább csúszhat a pénz folyósításának időpontja. A külső céget ugyanis várhatóan közbeszerzési eljárással választják ki. Ez minimum egy hónap, a munkákhoz pedig -- szakértők becslése szerint -- további három hónapra lesz szüksége. Ha közben el is készül a belső önértékelés, az Állami Számvevőszék ellenőrzése legalább két hónapig tart majd, ezután az EU akkreditál, a tervek szerint három hét alatt. Így leghamarabb csak a nyár végén juthatnak a magyar vállalkozók a SAPARD-segélyhez.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.