2001. február 6. 11:00

Mostanában teljesen mindennapos, hogy az Új Gazdaság hajdani apostolai boldogan tudósítanak minden dotcom-csődről, létszámleépítésről. Kiadós elméleti hátteret szolgáltatnak nekik azok a közgazdászok, akik szerint az Új Gazdaság nem lehet halott, mivel soha nem is létezett.

Mostanában teljesen mindennapos, hogy az Új Gazdaság hajdani apostolai boldogan tudósítanak minden dotcom-csődről, létszámleépítésről. Kiadós elméleti hátteret szolgáltatnak nekik azok a közgazdászok, akik szerint az Új Gazdaság nem lehet halott, mivel soha nem is létezett.


Egy év alatt sokat változtak az idők. Mi sem jelzi jobban, mint hogy a tekintélyes Wall Street Journal január közepén publikált aktuális gazdasági varázsszó-listáján már nem szerepelt a "new economy" kifejezés. Hirtelen kimentek a divatból az internetes gazdaság olyan meghatározó személyiségei is, akik még egy éve alig győztek eleget tenni a konferencia meghívásoknak.Valójában az Új Gazdaság elmélete nem azonos azzal a "light" verzióval, melyet előszeretettel propagáltak a médiában. Kevés olyan közgazdász akad, akik teljes meggyőződéssel úgy gondolta, hogy csupán a számítógépes chipek növekedésének és az internet terjedésének köszönhetően Amerika a korlátlan növekedés korszakába ért, eljött az aranykor, a korábbi gazdasági szabályok nem érvényesek többé.

A legszkeptikusabb szakértők sem tagadhatják le, hogy az Egyesült Államok gazdasága az elmúlt években olyan mértékben növekedett, mely minden korábbi prognózist túlszárnyalt. Természetesen rengeteg elmélet próbálta már megmagyarázni, hogyan sikerült 25 év alatt megduplázni a gazdaság teljesítményét. Bár széleskörűen elterjedt az a nézet, mely szerint minden a számítógépeknek köszönhető, a tények alaposabb elemzése azonban azt mutatja, hogy a számítógépek teljesítménynövelő hatása a az elmúlt években alig terjedt túl a számítógépipar határain. (A számítógépekkel nagyobb teljesítményű chipeket terveztek, ezekkel még nagyobb számítógépeket építettek...)

A korábbi állapothoz képest áttörésről számolt be a nagy tekintélyű Council of Economic Advisors 2001. januárjában nyilvánosságra hozott jelentése. Az értékelés szerint az Egyesült Államok termelékenység növekedésének több, mint feléért ma már a számítógépiparon kívüli gazdaság felelős. A jelentés készítői úgy gondolják, hogy a számítógépek, a szoftverek és az internet konvergenciája mostanra jutott el egy olyan szintre, mely serkentőleg hat az üzleti innovációra. A korábbi véleményektől eltérően nem a termelékenység közvetlen növelése, mint inkább a kreatív gondolkodás, az újító elképzelések adják a gyors fejlődés motorját.

A számítógép-forradalom 40 éve kezdődött, igazából mostanában kezd csak valamennyire kibontakozni. A Web még tíz éves sincs. Az e-kereskedelem szinte még csak most indult el.
Az autógyártás 1906-ban kezdődött. 1908-ban 240 autógyártó harcolt a megrendelésekért.

1910-re csak ketten maradtak talpon, a Ford és a General Motors. Felelőtlenség volna tehát ennyi idő után csodát várni az e-gazdaságtól, majd a csoda elmaradása után egyszerűen leírni azt.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!