2001. augusztus 13. 11:00

A személyi számítógépek iránti világkereslet nem mutatja semmi bíztató jelét, hogy reagálna a gyártók közötti árháborúra, és a szektor részvényei továbbra sem vonzók.

A személyi számítógépek iránti világkereslet nem mutatja semmi bíztató jelét, hogy reagálna a gyártók közötti árháborúra, és a szektor részvényei továbbra sem vonzók - közölte legfrissebb elemzésében a UBS Warburg befektetési bank. A UBS Warburg elemzői szerint a szállítások az idén nem fognak szaporodni tavalyhoz képest.

A korábbi becslés 2 százalékos bővülést valószínűsített erre az évre. Éves összehasonlításban a harmadik negyedévben a szállítások várhatóan 2 százalékkal visszaesnek, az utolsó negyedévben viszont 4 százalékkal szaporodnak. A korábbi előrejelzés 2 százalékos, illetve 5 százalékos növekedésről szólt a két negyedévre.

A jövő évre a UBS Warburg egyelőre fenntartja a világméretű számítógép-kiszállítás 10 százalékos növekedését jósló becslését, mert továbbra is úgy véli, hogy a fogyasztói és a kis- és középvállalati kereslet nőni fog. Pozitív jelnek tartják a befektetési bank elemzői, hogy az Egyesült Államokban júliusban csökkenni kezdtek a kiskereskedelmi raktárkészletek asztali számítógépekből. A számítógép piaci árversenynek várhatóan egyedül a Microsoft programgyártó lesz a nyertese - írták a UBS Warburg elemzői.