2002. március 19. 11:00

A hazai energiafelhasználás 2,8 százalékkal nőtt 2001-ben, azonban ez csupán a tavaly decemberi rendkívüli hideg eredménye volt, nem utal a gazdaság energiaigényének növekedésére, amely 1993. óta gyakorlatilag stabil.

Az energiatakarékossági programok kedvező hatásai már jelentkeznek. A német szénsegély program, a PHARE energiatakarékossági alapja és a Széchenyi-terv együttesen éves szinten mintegy 10 petajoule energia megtakarítását eredményezi. Molnár László úgy vélekedett, a stabilitás egyelőre jellemző marad a magyarországi felhasználásra. A gazdaság szerkezetváltása még nem fejeződött be, a modernizáció folytatódik. Erőteljesen fog fejlődni például a közlekedési szektor, amelynél a felhasznált energia 90 százalékát a közúti közlekedés fogyasztja, a vasúti közlekedés aránya mindössze 7 százalék.

A közúti közlekedés felhasználása az EU országainak trendjéhez igazodva várhatóan nőni fog, dacára az autópark korszerűbbé válásának. A lakosság gazdagodásával ugyanis a nagyobb teljesítményű autók iránt nő az igény és az emberek többet, gyorsabban autóznak. Az ügynökség 2020-ig szóló prognózisa szerint hosszú távon évi 0,5-1 százalékos felhasználás-növekedéssel kell számolni, a villamosenergia-felhasználás ennél várhatóan kicsit gyorsabban nő. A rendelkezésre álló forrásokon belül továbbra is kiemelt szerepe lesz a földgáznak: a háztartások 72 százaléka jelenleg is földgázfogyasztó, és ez még nőni fog.

A nemzetközi tendenciák arra engednek következtetni, hogy a szén szerepe 2010 után nő a felhasználásban. Magyarországnak figyelembe kell vennie, hogy a szén olcsósága miatt versenyelőnyt élvez más energiahordozókkal szemben, eközben jelentős környezetvédelmi beruházásokat igényel, ugyanakkor a jelenlegi gáz-és olajbeszerzési források zsugorodhatnak. "Ez felveti a paksi atomerőmű élettartam-meghosszabbításának szükségességét," mondta Molnár László. A megújuló energia mintegy 35 petajoule-t tesz ki a hazai energiafelhasználásban. Szakértők szerint Magyarországon a mezőgazdasági hulladékból nyert biomassza illetve biogáz lehet hosszú távon perspektivikus megújuló energiahordozó.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.