5p

A menedzserek átlagban két-három hét szabadságra mennek nyáron, de nem ritka az egy hónapos pihenés sem. Míg közülük a legtöbben belföldi vagy külföldi nyaralással töltik az időt, az alkalmazottakra inkább az jellemző, hogy többször vesznek ki kisebb időtartamú szabadságot, és a "relaxálás" sokszor az ügyintézést vagy a lakásfelújítást jelenti.

Az Mfor.hu Heti Hármas sorozatában azt kérdeztük a vállalatoktól, hogy vezetőik átlagban mennyi időre mennek el szabadságra nyáron, mivel töltik az időt, milyen módon relaxálnak. Kíváncsiak voltunk arra is: vajon ösztönzik-e a dolgozókat arra, hogy töltsenek elegendő időt pihenéssel, és ha igen, miképp teszik ezt. Megkerestük az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület elnökét is, hogy mondja el, szerinte mennyire valósul meg hazánkban a munka és a magánélet egyensúlya a munkahelyeken.

Kapás Zsolt, az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület elnöke:

- Bár azt nehéz megmondani, hogy mennyi a nyaralásra, pihenésre fordított ideális időtartam az alkalmazottak, illetve a vezetők esetében, az biztos, hogy ennek hiányában komoly mentális, egészségügyi problémák is kialakulhatnak a munkavállalóknál.

Lankadhat a figyelem, pontatlanná válik a dolgozó, csökken a kreativitás, mindezek pedig negatív hatással lehetnek a termelékenységre. Egy olyan cégnél, ahol nem figyelnek kellőképpen arra, hogy kipihenjék magunkat a munkavállalók, valószínűleg a lojalitás sem fog kialakulni a dolgozókban.

Igaz, vannak jó példák is. Egyre több cég ismeri fel például a rekreáció fontosságát, és azt, hogy ezáltal maga a vállalat is eredményesebb lehet. Mégis ma még inkább az jellemző, hogy a vállalatvezetők, igazgatók engedhetik meg maguknak a hosszabb, több hetes szabadságot (amit legtöbben még mindig nyárra időzítenek), az alkalmazottak pedig inkább többször, de kisebb időtartamra mennek el pihenni.

Ráadásul ők sok esetben apró-cseprő ügyeik intézésével, esetleg lakásfelújítással kénytelenek tölteni ezt az időt, így elmarad a teljes kikapcsolódás. Ez pedig ugyanúgy problémákhoz, végső esetben akár kiégéshez is vezethet.

Egyebek között ez is lehet az oka annak, hogy nagyon sok munkavállalónál nem valósul meg a munka és a magánélet egyensúlya. Sajnos ők maguk sem figyelnek erre eléggé, csak ha a munkaadó gondoskodik ennek megteremtéséről. A hazánkban jelen lévő cégeket tekintve azonban a vállalatok csupán körülbelül tíz százaléka törődik ezzel.

Tóth Zsuzsanna, a BAT Hungary HR-igazgatója:

- A BAT Hungary-nál figyelünk arra, hogy munkatársaink ki tudják pihenni magukat, valamint szellemileg és testileg is fel tudjanak töltődni. Habár a munka törvénykönyve szerint a munkáltató rendelkezik a kiadható szabadságok kétharmadával, ezzel nagyon ritkán élünk.

Mi inkább azt tartjuk fontosnak, hogy kollégáink a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák, ehhez viszont biztosítanunk kell a lehetőséget a humán reprodukcióra. Így a cégnél átlagban tíz napot töltenek szabadságon kollégáink a nyári szünetben.

A munkatársak közül szinte mindenki elutazik, ha teheti. Többnyire egy hetet töltenek belföldön. Természetesen az ő körükben is igen kedvelt a Balaton és környéke, amit főleg a vitorlázók részesítenek előnyben. Másrészt egyre többen keresik fel a frekventált mediterrán országokat, Olasz-, Görög-, Horvát- vagy Spanyolországot. Gyakoriak az úgynevezett hosszú hétvégék, amikor családjukkal, egy wellness szállodában pihenik ki a fáradalmakat a menedzserek. Ez a lehetőség többnyire a kora tavaszi és a késő őszi időszakban kedvelt, nem utolsó sorban azért, mert cafeteria-rendszerükben sokan az üdülési csekket választják támogatásként.

A munka és magánélet egyensúlyának megtartását minden téren fontosnak tartja vállalatunk, ezért tavaly bevezettük a komplex 'Flexible Work Environment' keretrendszerünket. Ez azt a célt szolgálja, hogy a napi gőzt, fáradtságot és stresszt levezethessék a kollégák. Ezért különböző sportklubokat indítottunk, a legkedveltebb a foci és a tenisz. Energiaszobánkban masszázsszékekben lehet relaxálni vagy bordásfalon kinyújtóztatni a fáradt izmokat.

Ami a nyári pihenést illeti, a BAT Hungary egy üdölőkomplexum tulajdonosa Ábrahámhegyen, ami szeptembertől májusig tréningközpontként üzemel, júniustól szeptemberig viszont nyaralóként. Minden munkavállalónk számára lehetőséget biztosítunk, hogy kedvezményes áron vegye igénybe a nyaralót, amivel a legtöbben élnek is.

Szabó Andrea, a BASF Hungária Kft. HR-menedzsere

- A BASF Magyarországon dolgozó menedzserei általában kettő-négy hét szabadságot vesznek ki a nyár folyamán egy vagy két részletben. Megszakítás nélküli szabadság esetén maximum három hétre szoktak elmenni a vezetők.

Mivel a cégnél a vezetők családosak, így a nyári szabadság alatt a családi nyaralások és a külföldi úti célok kerülnek előtérbe. Az autóval könnyen elérhető közeli térségek (Erdélytől Olaszországig) túra- és üdülőhelyei nagyon népszerűek vezetőink körében.

Természetesen a menedzserek próbálnak más módon is kikapcsolódni. Társaságunk vezetői családcentrikusak, és mindannyian Budapest zöld, külső kerületeiben vagy agglomerációjában laknak, így a család mellett sokan a kertészkedésben találják meg a kikapcsolódást.

Családbarát munkahelyként egyébként minden munkavállalónk számára lehetővé tesszük a szabadság kivételét, és helyettesítés megoldásával biztosítjuk dolgozóinknak a nyugodt pihenést.

Mivel a BASF-nél a vezetők is családosak és családközpontúak, nagyon fontosnak tartják a munka és a magánélet közötti egyensúly kialakítását. Igyekszenek megfelelő munkaszervezéssel biztosítani, hogy munkatársaink a lehető legtöbb szabadidővel rendelkezzenek. Emellett úgynevezett home office (otthonról végezhető távmunka) is segíti munkatársainkat, mely lehetőséget ad arra, hogy otthon dolgozhassanak, így téve rugalmasabbá mindennapjaikat.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!