<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Németország egyre erősebben függ a külföldi munkaerő bevándorlásától, de kevés embert vonz azokból az országokból, amelyek állampolgárai csak külön engedéllyel dolgozhatnak - állapította meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egy hétfőn Berlinben bemutatott felmérésében.

Az OECD szerint az utóbbi években jelentősen lazultak az Európai Unión (EU), illetve az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) övezetén kívüli országokra vonatkozó bevándorlási szabályok. A német rendszer így a legnyitottabbak közé került a 34 országot összefogó OECD-ben, ugyanakkor évente csupán 25 ezren érkeznek munkavállalási céllal az EU és az EFTA térségén kívülről, míg például Dánia vagy Nagy-Britannia több mint ötször ennyi munkavállalót vonz.

A német társadalom elöregedése miatt 2020-ban már majdnem 40 százalékkal kevesebben lépnek be a munkaerőpiacra, mint ahányan nyugdíjba vonulnak, ami a legrosszabb arány az OECD tagállamai közül. Ezért a bevándorlásnak nincsen alternatívája - emelte ki Yves Letreme, a szervezet főtitkára, aki szerint mindenekelőtt a magasan képzett munkavállalók előtt kell lebontani a bürokratikus akadályokat.

Ugyanakkor a vállalkozások hozzáállásában is fordulatra van szükség - tette hozzá. A felmérés szerint a cégek többsége nem is mérlegeli, hogy olyan munkavállalót alkalmaz, akit külön hatósági eljárás nyomán lehet felvenni.

MTI