2001. augusztus 21. 11:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai ülésén úgy döntött, hogy a kormánnyal egyetértésben 2001. október 1-jei hatállyal megszünteti a forint csúszó leértékelését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai ülésén úgy döntött, hogy a kormánnyal egyetértésben 2001. október 1-jei hatállyal megszünteti a forint csúszó leértékelését, az intervenciós sáv közepét az akkor adódó 271,1 forint/euró árfolyamon rögzítve - áll az MNB közleményében. A tanács az irányadó jegybanki kamatokat változatlanul hagyta. Az MNB ezzel a mai kedvező folyó fizetési mérlegadat után és a forint külső okokra visszavezethető gyengélkedése miatt a magyar fizetőeszközt erősítő jelzést adott a piacnak.

A tanács szerint nincs szükség jegybanki beavatkozásra, illetve a monetáris feltételek megváltoztatására. A forint árfolyamának utóbbi napokban bekövetkezett ingadozását a jelenlegi információk alapján átmenetinek ítélte, amely nem veszélyezteti a jegybank által korábban kitűzött inflációs célok elérését.

A Monetáris Tanács a mai ülésen ezen felül helybenhagyta a jegybank 2001. évi devizatartalék-kezelési és kockázatvállalási politikáját, valamint áttekintette a devizatartalékok alakulását, és azok jelenlegi szintjét és szerkezetét megfelelőnek minősítette - áll a közleményben.