TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bár az asztali számítógépek piaca folyamatosan csökkenni fog a következő években, messze van még az az idő, amikor teljesen eltűnik ez a szegmens.

Ahogy a laptopok egyre megfizethetőbbé váltak, úgy csökkent az asztali gépek piaca. Most már a laptopokat is szorongatják a 2 az 1-ben tabletek, a PC-piac mégis tartja magát – derül ki az IDC piackutató adataiból.

A következő 5 évben az asztali gépek piaca átlagosan 2 százalékkal fog csökkenni évente, mialatt a laptopoké 0,4 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy miközben tavaly még közel 134 millió asztali gép kelt el a világon, 2019-ben 121 milliós lesz a kereslet. A laptopok esetében 174,3 millióról fog 170,4-re csökkenni ez a szám. Ez pedig azt jelenti, hogy hiába fejlődnek egyre inkább az okostelefonok, és jönnek a 2 az 1-ben tabletek, a hagyományos gépekre lesz kereslet.

A tabletpiacról nemrég írtunk. Itt két hatás érvényesül, egyrészt a péklapát telefonok folyamatosan nyirbálják az eladásokat, másrészt viszont a 2 az 1-ben eszközök falják a laptopokét. A következő 5 évben átlagosan 3,2 százalékkal fog nőni az eladási volumen, leginkább azoknak a gépeknek köszönhetően, amelyek Windows-t futtatnak.

A mobilok eladásai 8,5 százalékkal fognak nőni minden évben és 2019-re alulról karcolgatják majd a 2 milliárdos határt. A növekedést ugyanakkor közel nem az iPhone és a többi gyártó csúcskészülékei fogják katalizálni, hanem a 100 dollár alatti kategória, ráadásul abból is a nagyobb méretű kütyük, amelyek a fejlődő piacokon találnak gazdára.

Egy pár érdekes szám az IDC adatbázisából:

  • tavaly az okostelefonok 73 százalékát adták el a fejlődő piacokon,
  • 21 százalékuk volt olcsóbb 100 dollárnál,
  • 12 százalékuk kijelzője esett a 5,5 és 7 coll közötti tartományba.

2019-ben:

  • 80 százalékot tesz ki a fejlődő országok részaránya,
  • 35 százalék kerül majd 100 dollárnál kevesebbe és
  • 32 százalékuk lesz igazi péklapát.

Mi itt Európában hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy-egy cég csúcskészüléke dönti el, hogy milyen pozíciót foglal majd el a piacon, közben az sem kevésbé fontos, hogy a low-end kategóriában mit tud kínálni a fejlődő piacok vásárlóinak, akiknek esetleg a mobil lesz az egyetlen kütyü, amelyet meg tudnak vásárolni.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.