2015. március 25. 16:10

Bár az asztali számítógépek piaca folyamatosan csökkenni fog a következő években, messze van még az az idő, amikor teljesen eltűnik ez a szegmens.

Ahogy a laptopok egyre megfizethetőbbé váltak, úgy csökkent az asztali gépek piaca. Most már a laptopokat is szorongatják a 2 az 1-ben tabletek, a PC-piac mégis tartja magát – derül ki az IDC piackutató adataiból.

A következő 5 évben az asztali gépek piaca átlagosan 2 százalékkal fog csökkenni évente, mialatt a laptopoké 0,4 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy miközben tavaly még közel 134 millió asztali gép kelt el a világon, 2019-ben 121 milliós lesz a kereslet. A laptopok esetében 174,3 millióról fog 170,4-re csökkenni ez a szám. Ez pedig azt jelenti, hogy hiába fejlődnek egyre inkább az okostelefonok, és jönnek a 2 az 1-ben tabletek, a hagyományos gépekre lesz kereslet.

A tabletpiacról nemrég írtunk. Itt két hatás érvényesül, egyrészt a péklapát telefonok folyamatosan nyirbálják az eladásokat, másrészt viszont a 2 az 1-ben eszközök falják a laptopokét. A következő 5 évben átlagosan 3,2 százalékkal fog nőni az eladási volumen, leginkább azoknak a gépeknek köszönhetően, amelyek Windows-t futtatnak.

A mobilok eladásai 8,5 százalékkal fognak nőni minden évben és 2019-re alulról karcolgatják majd a 2 milliárdos határt. A növekedést ugyanakkor közel nem az iPhone és a többi gyártó csúcskészülékei fogják katalizálni, hanem a 100 dollár alatti kategória, ráadásul abból is a nagyobb méretű kütyük, amelyek a fejlődő piacokon találnak gazdára.

Egy pár érdekes szám az IDC adatbázisából:

  • tavaly az okostelefonok 73 százalékát adták el a fejlődő piacokon,
  • 21 százalékuk volt olcsóbb 100 dollárnál,
  • 12 százalékuk kijelzője esett a 5,5 és 7 coll közötti tartományba.

2019-ben:

  • 80 százalékot tesz ki a fejlődő országok részaránya,
  • 35 százalék kerül majd 100 dollárnál kevesebbe és
  • 32 százalékuk lesz igazi péklapát.

Mi itt Európában hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy-egy cég csúcskészüléke dönti el, hogy milyen pozíciót foglal majd el a piacon, közben az sem kevésbé fontos, hogy a low-end kategóriában mit tud kínálni a fejlődő piacok vásárlóinak, akiknek esetleg a mobil lesz az egyetlen kütyü, amelyet meg tudnak vásárolni.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.