<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kína ötéves távlatban várhatóan megelőzi a vállalati befektetések világvezető befogadójának számító Egyesült Államokat, az informatika, a telekommunikáció, az ipari termelés és bányászat területen a legbefolyásosabb országgá lép elő - mondta László Csaba, a KPMG adópartnere pénteken a globális gazdasági hatalmi egyensúly jövőbeli eltolódásáról készült felmérés eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

A KPMG a vállalati befektetési tervekről készített nemzetközi felmérésében 15 országban több mint 300 legnagyobb multinacionális vállalat döntéshozóját kérdezte meg arról, hol terveznek befektetést a következő egy évben, illetve öt éves időszakban.

László Csaba elmondta, hogy a felmérés szerint befektetői szempontból Közép-Kelet-Európa fontossága csökken, a befektetőkért folyó versenyben a régión belül egyre fontosabb tényező lesz a versenyképesség, az üzleti környezet.

A felmérés szerint az európai gazdaságok a várakozások szerint vonzóak maradnak a befektetők szemében, és megtartja igen erős helyzetét az Egyesült Királyság, elsősorban a pénzügyi szolgáltatások területén.

Magyarország sem kivétel

László Csaba szerint Magyarország sem vonhatja ki magát a globális trendek hatásai alól, ezért különösen fontos, hogy a versenyképességét javítsa. Kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy látványosan az adórendszer átalakításával lehet eredményt felmutatni, a más területeken végrehajtott változások hatása csak évek múlva érződik.

A KPMG felmérése szerint komoly tőkeáramlás mutatkozik Brazília, Oroszország, Kína és India irányába a következő öt évben. Kína a megkérdezett vállalatok 24 százalékától várhat jelentős befektetést 2013-14-re, ami felfelé való elmozdulást jelent az ez évi 17 százalékhoz képest. Oroszország erre az évre 12 százalékkal, majd öt év múlva 19 százalékkal, Brazília pedig idén tíz százalékkal, majd öt év múlva 14 százalékkal számolhat.

Öt év alatt India befektetésekből való részesedése nyolc százalékról 18 százalékra, azaz a legnagyobb arányban bővül, aminek motorja a termelési beruházások számottevő növekedése lesz. Az USA befektetésekből való részesedése négy százalékponttal 23 százalékra csökken. Ez a globális befektetések továbbra is igen nagy arányát jelenti, azonban az USA így várhatón Kína mögé kerül.

Már nem olyan vonzó Közép-Kelet-Európa

László Csaba szerint a közép-kelet európai régió némileg visszaszorulhat a globális befektetési versenyben, aminek jórészt méretbeli és régión kívüli okai vannak. A BRIC országok - Brazília, Oroszország, India és Kína - növekedési lehetőségeivel nehezen lehet versenyezni és még a legfejlettebb országok aránya is csökkenni fog.

Emellett a közép-kelet európai régióban az elmúlt 10-15 évben olyan egyszeri, nem megismétlődő befektetési lehetőségek voltak, amelyekkel már nem lehet számolni, mint például az EU csatlakozáshoz köthető piacnyitás, a tömeges privatizáció.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a befektetéseknél fontos szempont az újabb piacok, vevők elérése, a politikai stabilitás, a jogbiztonság, az infrastruktúra állapota, a szabályozási környezet, az adórendszer, a munkaerő minősége. A befektetési szándékot befolyásolja az adott országban szerzett tapasztalat is.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.