2002. március 22. 11:00

Az utóbbi időben egyre szélesebb mértékben és egyre nagyobb körben jelent meg a gazdaság legkülönfélébb területein az outsourcing, azaz az egyes vállalatokon belüli funkcionális tevékenységek kihelyezése, illetve az erre való igény.

A kilencvenes évek előtt a belföldi piacon dominanciát (természetes okok miatt) a három legnagyobb gyártó (Richter, Egis, Chinoin) képezte, a külföldi cégek készítményei a legjobb esetben licenctermékekként kerülhettek be az országba.

Azonban a kilencvenes évektől a gyógyszeripar új fejlődési pályára állt. Sikeresen alkalmazkodott a versenypiaci feltételekhez és legfontosabb prioritássá az EU-hoz való csatlakozás vált. A hagyományos régi vállalatokat - a Richter kivételével - privatizálták, így a gyógyszeripar teljes egészében „magánkézbe” került. Totális versenyszféra alakult ki, ahol az importot érintő korlátozások is fokozatosan leépültek, majd megszűntek, és így jelenleg minden külföldi gyártó akadály nélkül hozhatja be törzskönyvezett termékét.

Mindezen változásokat logisztikai szempontból is érdemes megvizsgálni, hiszen e tekintetben is gyökeres változások következtek be. Jelen cikk a teljesség igénye nélkül (hiszen a megengedett terjedelem nem enged meg egy hosszabb elemzést) az ellátási lánc főbb elemeit és azok esetleges változásait valamint az azok mögött meglévő okokat próbálja összefoglalni és röviden elemezni különös tekintettel a szolgáltatás kihelyezés egyes aspektusaira.

A gyógyszerpiac szereplői:

Szállítók:

Az 1999 évi adatok alapján a 191 milliárd forint értékű forgalmat közel 190 cég termékei képviselik. Ezek közül 10 hazai (beleértve a privatizált magyar nagyvállalatokat is), a többi pedig külföldi gyógyszergyártó. A piaci részesedések tekintetében a vezető 20 vállalat uralja azonban a teljes piac majdnem 75%-át. E 20 cég szinte mindegyike rendelkezik olyan kereskedelmi képviselettel (részleggel, leányvállalattal), ahol a készítményeket közvetlenül lehet megvásárolni. A többi szállító termékei ún. direkt import útján szerezhetők be.

Vevők:

A piac vevői oldala három fő csoportra osztható:

  • kb. 2000 gyógyszertár

  • kb. 150 kórház, ill. gyógyító intézmény. A vevők ezen csoportjának forgalma kb. ötöde a teljes patikai gyógyszerforgalomnak.

  • azok a szervezetek, gyógyszer-nagykereskedők, amelyek megfelelő engedély birtokában gyógyszer-kereskedelmi tevékenységet folytatnak.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.