2002. március 22. 11:00

Az utóbbi időben egyre szélesebb mértékben és egyre nagyobb körben jelent meg a gazdaság legkülönfélébb területein az outsourcing, azaz az egyes vállalatokon belüli funkcionális tevékenységek kihelyezése, illetve az erre való igény.

A kilencvenes évek előtt a belföldi piacon dominanciát (természetes okok miatt) a három legnagyobb gyártó (Richter, Egis, Chinoin) képezte, a külföldi cégek készítményei a legjobb esetben licenctermékekként kerülhettek be az országba.

Azonban a kilencvenes évektől a gyógyszeripar új fejlődési pályára állt. Sikeresen alkalmazkodott a versenypiaci feltételekhez és legfontosabb prioritássá az EU-hoz való csatlakozás vált. A hagyományos régi vállalatokat - a Richter kivételével - privatizálták, így a gyógyszeripar teljes egészében „magánkézbe” került. Totális versenyszféra alakult ki, ahol az importot érintő korlátozások is fokozatosan leépültek, majd megszűntek, és így jelenleg minden külföldi gyártó akadály nélkül hozhatja be törzskönyvezett termékét.

Mindezen változásokat logisztikai szempontból is érdemes megvizsgálni, hiszen e tekintetben is gyökeres változások következtek be. Jelen cikk a teljesség igénye nélkül (hiszen a megengedett terjedelem nem enged meg egy hosszabb elemzést) az ellátási lánc főbb elemeit és azok esetleges változásait valamint az azok mögött meglévő okokat próbálja összefoglalni és röviden elemezni különös tekintettel a szolgáltatás kihelyezés egyes aspektusaira.

A gyógyszerpiac szereplői:

Szállítók:

Az 1999 évi adatok alapján a 191 milliárd forint értékű forgalmat közel 190 cég termékei képviselik. Ezek közül 10 hazai (beleértve a privatizált magyar nagyvállalatokat is), a többi pedig külföldi gyógyszergyártó. A piaci részesedések tekintetében a vezető 20 vállalat uralja azonban a teljes piac majdnem 75%-át. E 20 cég szinte mindegyike rendelkezik olyan kereskedelmi képviselettel (részleggel, leányvállalattal), ahol a készítményeket közvetlenül lehet megvásárolni. A többi szállító termékei ún. direkt import útján szerezhetők be.

Vevők:

A piac vevői oldala három fő csoportra osztható:

  • kb. 2000 gyógyszertár

  • kb. 150 kórház, ill. gyógyító intézmény. A vevők ezen csoportjának forgalma kb. ötöde a teljes patikai gyógyszerforgalomnak.

  • azok a szervezetek, gyógyszer-nagykereskedők, amelyek megfelelő engedély birtokában gyógyszer-kereskedelmi tevékenységet folytatnak.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.