Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Lehetséges, hogy májusban az eredetileg tervezettnél lényegesen kisebb mértékben nyirbálja meg a kormány a diákok utazási kedvezményeit, a további megvonások idejéről és részleteiről pedig tovább tárgyal majd. A köztisztviselők számára viszont nincs kegyelem, így azok érdekképviseleti szerveinek egy része az Országos Érdekegyeztető Tanácshoz fordul. Mfor.hu tudósítás.

Idén még maradhatnak a kedvezmények

Közeledett egymáshoz a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és a hallgatói érdekképviseletek szervezetének álláspontja a keddi három órás egyeztetést követően, jelentette be kedden Felsmann Balázs.

Középiskolások: 67,5 helyett 50

A tárca infrastruktúráért felelős államtitkára szerint a felek nagyjából egyetértettek egymással a 18 év alattiakat, azaz az alap- és középfokú oktatásban résztvevőket megillető kedvezmények reformjának kérdésében. Az eddig 86 és 90 százalékos bérletkedvezmények május elsejétől egységesen 90 százalékra nőnek majd, emellett a bérletek fajlagos értéke is növekedni fog. (Azok ára 22 menettérti jegy árának felel majd meg a korábbi 18 helyett.) Cserében viszont az eddigi 67,5 százalékos menetjegykedvezmény egységesen 50 százalékra csökken minden útirány esetében.

A kedvezményrendszer átalakításának eredeti terve 1.

Lényegesen nagyobb vihart kavartak viszont a felsőoktatási hallgatók utazási kedvezményeit érintő reformok. A GKM javaslata szerint a lakóhely és iskola közötti utazások engedményei 67,5-ről 50 százalékra csökkennének, a bérletkedvezményeket pedig - nappali tagozatosok esetében - 90 százalékban egységesítenék. Arról a jövő héten tovább egyeztetnek majd, hogyan lehetne ezeket a kedvezményeket egymáshoz kapcsolni.

A kedvezményrendszer átalakításának eredeti terve 2.
Elhalasztanák a reformok egy részét

Amennyiben ebben a kérdésben sikerül egyezségre jutni, akkor a GKM májusban csupán a fenti változtatásokat vezetné be. Cserében - a hallgatói szervek követeléseinek helyt adva - májustól nem törölnék el az esti és levelező tagozatosok kedvezményeit, emellett a nem az iskola és a lakóhely közötti utazások finanszírozása is megmaradna. Igaz, csak 2008. január elsejéig, a többi pedig az egyeztetések eredményétől függne majd.

A felek abban egyetértettek, hogy a nappali, esti és levelező tagozat alapján történő megkülönböztetés nem megfelelő. Ehelyett - a GKM javaslata szerint - a jövőben azok részesülhetnének utazási kedvezményben, akik - tagozattól függetlenül - az első diplomájuk megszerzéséért tanulnak.

Az egyetemi és főiskolai hallgatók nem az iskola és a lakóhely közötti utazásait az állam a jövőben nem kívánja támogatni, viszont tárgyal a MÁV-val arról, hogy a társaság kiszélesíthetné üzletpolitikai alapú kedvezményeit. (Ide tartozik például a jelenleg is érvényben lévő 33 százalékos engedmény a 26 év alattiak számára.) A GKM ebben a kérdésben már csak azért sem kíván meghátrálni, mivel az egyetemisták a középiskolásoknál lényegesen többet utaznak iskolán kívülre.

Az OÉT-hez fordulnak a köztisztviselők

Míg a diákszervezetekkel a jövő héten tovább tárgyalnak majd a kompromisszumos javaslatokról, addig a köztisztviselők érdekképviseleti szerveivel lezárultak az egyeztetések. A GKM fenntartja korábbi tervét, azaz eddig korlátlan számú utazásra érvényes 50 százalékos kedvezményüket évi 12 darab utazásra szűkítené le. Ezt a szervezetek egy része nem fogadta el, és az Országos Érdekegyeztető Tanácshoz kíván fordulni.

Mint arról az mfor.hu is beszámolt, a GKM-nek az elmúlt napokban mind

a fogyatékkal élők

szövetségeivel, mind

a nyugdíjasok képviseleti szerveivel

sikerült dűlőre jutnia a helyközi szállítás kedvezményrendszerének átalakításáról. Igaz, esetükben könnyebb helyzetben volt a tárca, mivel az időseket megillető engedmények egyelőre lényegében nem változnak, a fogyatékkal élők kedvezményei pedig kibővülnek.

Wéber Balázs Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.