2001. november 19. 11:00

A bruttó nominális átlagkeresetek 16,9 százalékos növekedése és a nettó átlagkeresetek 15,3 százalékos emelkedése mellett az első kilenc hónapban a nemzetgazdaságban a reálkeresetek 4,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A bruttó nominális átlagkeresetek 16,9 százalékos növekedése és a nettó átlagkeresetek 15,3 százalékos emelkedése mellett az első kilenc hónapban a nemzetgazdaságban a reálkeresetek 4,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Egy hónappal korábban, a január-augusztusi adatok alapján 4,6 százalékos reálkereset-javulásról adott számot a KSH. A bruttó átlagkereset az első nyolc hónapban 16,6 százalékkal, a nettó 15,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A gyermekkedvezmény egy munkavállalóra számítva a reálkeresetek további, mintegy 1,4 százalékpontos növekedését eredményezte az első kilenc hónapban a becslések alapján.

A január és szeptember közötti időszakban a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, valamint a költségvetési és társadalombiztosítási intézményeknél átlagosan - az első nyolc hónap adataival megegyezően - 2,7 millióan álltak alkalmazásban, 0,7 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Az első kilenc hónapban a versenyszférában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 16,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A költségvetés finanszírozta területeken pedig - elsősorban a köztisztviselői illetmények júliustól történő emelése miatt - 18 százalékkal lettek magasabbak az átlagkeresetek.

A vizsgált időszakban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete 97.300 forint volt. A versenyszférában dolgozók átlagosan 98.800 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók pedig 94.400 forintot kerestek. A legjobban fizető gazdasági ágazat a pénzügyi tevékenység volt, az itt dolgozó bruttó havi átlagkeresete meghaladta a 208.600 forintot. Legkevesebbet a szociális ellátásban dolgozók kaptak kézhez, bruttó havi átlagkeresetük 60.400 forint volt. A nemzetgazdasági átlagos havi munkajövedelem 102.000 forintot tett ki, 17 százalékkal meghaladva az egy évvel ezelőttit. A munkajövedelem kereseten felüli része 2001. január-szeptemberben átlagosan 4,7 százalék volt munkavállalónként.