<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

A magyar foglalkoztatáspolitikának egyidejűleg kell koncentrálnia az elsősorban a fejlett régiókat sújtó gazdasági válság kezelésére, valamint az Út a munkához programra, amely az alacsony iskolai végzettséggel és szerény munkaerő-piaci kilátásokkal bíró társadalmi réteg helyzetének javítását célozza - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: reálisnak tartja a munkanélküliek számának a sajtóban felvetett 150 ezres növekedését.

A miniszter felelőtlennek nevezte azt a költségvetési módosító indítványt, amely az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) állami forrásainak egymilliárd forintos megkurtítását javasolja. Úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetben erősíteni, nem pedig gyengíteni kell az ÁFSZ tevékenységét.

A miniszter beszámolt arról, hogy 2008-ban novemberig egyértelműen javult a foglalkoztatási helyzet Magyarországon. Kiemelte, hogy 32 ezerrel nőtt a főiskolai, 30 ezerrel pedig az egyetemi végzettséget igénylő munkahelyek száma, és ugyancsak emelkedett a teljes gazdaság munkaerő-igénye.

Erre a kedvező helyzetre "zúdult rá" a gazdasági válság, fogalmazott a miniszter. A romló, már 2-3 százalékos gazdasági lassulással számoló előrejelzések fényében Szűcs Erika reálisnak nevezte a munkanélküliek számának a sajtóban felvetett 150 ezres növekedését. Hozzátette: a tárca igyekszik olyan segítséget nyújtani a vállalkozásoknak, amelyek segítségével - például ideiglenesen csökkentett munkaidő bevezetésével - a munkahelyek megőrizhetők. Szűcs Erika ezt "munkaerőpiacon belüli megoldásnak" nevezte.

A miniszter hangsúlyozta: a recesszió kezelésére a Munkaerő-piaci Alap eszközein túl az Új Magyarország Fejlesztési Tervből is jelentős forrásokat szánnak. Szűcs Erika újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a járulékcsökkentés ötlete "közgazdaságilag értelmezhetetlen" egy recesszióban, hiszen szűkülő piacokon nem a kapacitások bővítése, hanem épphogy visszafogása indokolt.

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára úgy vélekedett, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci trend az atipikus, azaz a hagyományostól eltérő foglalkoztatási formák, így a rugalmas foglalkoztatás, a távmunka és a részmunka irányába mutat. Az államtitkár a válság kezelésében sokkal aktívabb állami szerepvállalást tartott szükségesnek, és kulcskérdésnek nevezte az ÁFSZ modernizálását, fejlesztését.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.