2009. január 23. 10:34

Üzbegisztán támogatja új földgázvezeték építését Oroszországon keresztül, és elégedett az Oroszországgal kidolgozott árformulával, mondta pénteken Iszlam Karimov üzbég elnök, a Taskentben vendégeskedő Dmitrij Medvegyev orosz államfővel és az orosz Gazprom gázvállalat vezetőivel folytatott megbeszélés után.

A Gazprom a világpiaci árakhoz igyekszik igazítani a földgáz kereskedelmét a volt szovjet köztársaságok között.

„Üzbegisztán idén 16 milliárd köbméter földgázt szállít a Gazpromnak, de készek vagyunk többet is adni” - mondta Karimov, további 15 milliárd köbméter lehetőségét említve orosz olajtársaságok, köztük a Lukoil számára is.

Az EU által tervezett, Oroszországot és Ukrajnát elkerülő Nabucco földgázvezeték a közép-ázsiai földgázra számít. Annak exportútjai jelenleg Oroszországon át vezetnek, és az orosz kormány azon van, hogy hosszú távra is megőrizze ellenőrzését e gázfolyam fölött, írta a Reuters hírügynökség, elemzőket idézve.

Karimov biztosította Medvegyevet afelől, hogy Oroszországot továbbra is kulcsszereplőnek tekinti Közép-Ázsiában. "A világ gyorsan változik, az erőviszonyok és velük a hangsúlyok és az irányvonalak változnak. Ebben az összefüggésben Oroszország olyan ország, amely mindig jelen volt ebben a térségben, meghatározva itt a politikát és az erőviszonyokat. Ezért azt gondolom, hogy az önök mostani látogatása nagyon fontos és nagyon jelképes" - monda Karimov az orosz államfőnek és kíséretének.

Az üzbég kormány jelenleg iszlámista lázadókkal küzd. Nyugati bírálatok nyomán - hogy sok a civil áldozat - az üzbég kormány nemrég felszámolt egy amerikai légibázist az országban. Az amerikai szankciópolitika azóta enyhült, és az amerikai katonák visszatérhettek egy másik légitámaszpontra Üzbegisztánban.

Az orosz kormány tavaly sikerrel kecsegtető tárgyalásokat kezdett Azerbajdzsánnal és Türkmenisztánnal is arról, hogy Oroszország hosszabb távon összes lehetséges földgázexportjukat felvásárolja világpiaci áron, és ehhez megnövelik a szovjet időkben létesült Közép-Ázsia-Centr vezeték áteresztő kapacitását és kibővítik a Kaszpi-tengermelléki vezetéket.

Szergej Prihogyko orosz elnöki tanácsadó, Dmitrij Medvegyev államfő tavaly júliusi türkmenisztáni tárgyalásai után így nyilatkozott: a megbeszélésen nem merült fel, hogy Türkmenisztán esetleg más, alternatív földgázvezeték építésében is részt venne. A tárgyalásokon "egyszer sem került szóba a Nabucco-terv" - mondta az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint Prihogyko, hozzáfűzve, hogy ez utóbbi terv "csak az európai hivatalnokok fejében létezik".

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.