TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szándéknyilatkozatot fogadott el a Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlása kapcsán, az átadás részleteit egy későbbi ülésen a testület elé terjesztik – jelentette be Tarlós István főpolgármester a hétfői rendkívüli ülést követő sajtótájékoztatóján.

Mint ismertette, a főváros előzetesen 15,1 milliárd forintos visszavételi árról egyezett meg a két külföldi befektetővel. Ha 90 napon belül nem jön létre a megállapodás, a főváros él a rendkívüli felmondás lehetőségével.

Tarlós István közlése szerint a főváros az 1997-ben kötött szerződésben kötelezően előírt visszavásárlási összeghez képest 1,4 milliárd forinttal kedvezőbb összegért juthat hozzá a társasághoz, s a városban maradhat a következő tíz évben kifizetendő mintegy 33 milliárd forintos menedzsmentdíj is.

A főpolgármester bírálta a témában megjelent egyik újságcikket, amely szerint háromszoros áron egyezett volna meg a vízművek visszavételéről. Álláspontja szerint ez éppen ellenkezője a történteknek, s súlyosan sérti az újságírásra vonatkozó passzusokat. Mint ismertette, a menedzsmentdíj és a szerződéses ár együtt mintegy 49 milliárd forintot tesz ki, vagyis csaknem harmada az az összeg, amely a szándéknyilatkozatban szerepel.

A zárt ülésen hozott határozat szerint a főváros megszüntetné a francia Suez Environnement céggel és a német RWE társasággal 1997-től fennálló szindikátusi és menedzsmentszerződést, valamint a részvényeket a fővárosra ruházná át. A megállapodás részleteit a pénzügyi forrás megjelölésével ismét a közgyűlés elé kell terjeszteni.

Tarlós István arról is beszámolt, hogy a visszavásárlás nem érinti a főváros költségvetését, az összeget részben maga a vízművek, részben más közszolgáltató cégek biztosítják. Hozzátette: az sem kizárt, hogy a társaság a saját jogán hitel vesz fel.

A főpolgármester kitért arra is, hogy a külföldi felekkel csaknem fél éve egyeztetnek különféle szakemberek, jogászok, akadémikusok és Magyarország párizsi nagykövetének bevonásával.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.