TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az OECD az adóparadicsomok megzabolázására indított kampánya keretében a Karib-tengeri országok képviselői tegnap kétnapos tanácskozást kezdtek Barbadoson.

Az OECD célja ezzel a tanácskozással, hogy eloszlassa az off-shore országok vezetőinek fenntartásait a szervezet politikájával szemben, megnyerje őket a pénzmosással, az adóeltitkolással és az adócsalással szembeni együttműködés gondolatának. Ennek keretében elvárja tőlük, hogy kötelezzék magukat a banktitok feloldására.

A párizsi székhelyű OECD tavaly júniusban tette közzé az adóparadicsomok feketelistáját; a felsorolt 35 országot -- köztük több Karib-térségi területet -- azzal fenyegette meg, hogy büntetőintézkedéseket kezdeményez velük szemben, ha hatóságaik nem lépnek fel a pénzmosással szemben. Eddig mindössze nyolc, adóparadicsomként számon tartott terület mutatott készséget arra, hogy együttműködjék az OECD-vel, közéjük tartozik a Bermudák, a Kajmán-szigetek és Man szigete.

A többiek szerint az OECD korlátozza szuverenitásukat, beavatkozik belügyeikbe; ha javaslatait megvalósítanák, kárt okoznának saját gazdaságuknak, mert menekülésre késztetnék a náluk megtelepedett tőkét. Az OECD ezért a büntetőintézkedések kilátásba helyezése mellett most nagyobb hangsúlyt helyez a meggyőzésre, a "közös gondolkodásra" és a segítségnyújtásra, tanácsadásra: a karibin kívül hasonló regionális pénzmosás ellen szemináriumot rendez februárban Tokióban is.

Kondo Szeicsi, az OECD japán főtitkárhelyettese a Financial Timesban elismeri, hogy jobb esély lenne a karibi és csendes-óceáni adóparadicsomok hatóságainak meggyőzésére, ha Luxemburg és Svájc (mindkettő OECD-tagállam) eleget tenne azoknak a szabványoknak, amelyeket a szervezet az előbbiektől elvár.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.