TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az OECD az adóparadicsomok megzabolázására indított kampánya keretében a Karib-tengeri országok képviselői tegnap kétnapos tanácskozást kezdtek Barbadoson.

Az OECD célja ezzel a tanácskozással, hogy eloszlassa az off-shore országok vezetőinek fenntartásait a szervezet politikájával szemben, megnyerje őket a pénzmosással, az adóeltitkolással és az adócsalással szembeni együttműködés gondolatának. Ennek keretében elvárja tőlük, hogy kötelezzék magukat a banktitok feloldására.

A párizsi székhelyű OECD tavaly júniusban tette közzé az adóparadicsomok feketelistáját; a felsorolt 35 országot -- köztük több Karib-térségi területet -- azzal fenyegette meg, hogy büntetőintézkedéseket kezdeményez velük szemben, ha hatóságaik nem lépnek fel a pénzmosással szemben. Eddig mindössze nyolc, adóparadicsomként számon tartott terület mutatott készséget arra, hogy együttműködjék az OECD-vel, közéjük tartozik a Bermudák, a Kajmán-szigetek és Man szigete.

A többiek szerint az OECD korlátozza szuverenitásukat, beavatkozik belügyeikbe; ha javaslatait megvalósítanák, kárt okoznának saját gazdaságuknak, mert menekülésre késztetnék a náluk megtelepedett tőkét. Az OECD ezért a büntetőintézkedések kilátásba helyezése mellett most nagyobb hangsúlyt helyez a meggyőzésre, a "közös gondolkodásra" és a segítségnyújtásra, tanácsadásra: a karibin kívül hasonló regionális pénzmosás ellen szemináriumot rendez februárban Tokióban is.

Kondo Szeicsi, az OECD japán főtitkárhelyettese a Financial Timesban elismeri, hogy jobb esély lenne a karibi és csendes-óceáni adóparadicsomok hatóságainak meggyőzésére, ha Luxemburg és Svájc (mindkettő OECD-tagállam) eleget tenne azoknak a szabványoknak, amelyeket a szervezet az előbbiektől elvár.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.