TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Első ízben lépik túl a százmilliárd eurót az Európai Unió közös költségvetésének tényleges kifizetései 2001 folyamán.

A tagjelöltek támogatására elkülönítendő összegek éppen olyan mértékben nőnek jövőre -- azaz 2,9 százalékkal --, mint a büdzsé kiadásainak egésze, s elérik a 3,328 milliárd eurót.

Az idén 3,240 milliárd eurót oszt szét kötelezettségvállalás formájában az EU a tagjelöltek csatlakozás előtti felkészülését támogatandó. (A ténylegesen kifizetett összeg ettől némileg eltér, ezért készül minden uniós költségvetés két változatban: elkülönítendő és kifizetendő összegekre). Jövőre a jelenlegi inflációs rátával nagyjából megegyező mértékű emelésre számíthatnak a kelet- és közép-európaiak: a 2,7 százalékos növelés 3,328 milliárd eurónyi szétosztható pénzt jelent.

Ezeket a sarokszámokat tartalmazzák az Európai Bizottság által tegnap előterjesztett jövő évi előzetes költségvetési tervezet irányelvei. Magával a tervezettel a tavasz folyamán rukkol elő Brüsszel, s azt mind a tagállamoknak, mind az Európai Parlamentnek jóvá kell majd hagyniuk, de a bővítés előkészítésére fordítandó összegek már aligha változnak.

A tagjelölteknek jutó pénz felét a közigazgatást, illetve a hátrányos helyzetű régiókat támogató PHARE osztja szét, egyharmadát a közlekedési és környezetvédelmi beruházásokat finanszírozó ISPA, egyhatodát pedig a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést segítő SAPARD.

Az irányelvek értelmében 2001-ben az EU története során első ízben emelkednének 100 milliárd euró fölé a tényleges kifizetések. Ez többek közt a közös agrárpolitika (CAP) támogatásainak bő kétmilliárd eurós növelésének következménye, amit Brüsszelben főként a kergemarhakór kihatásaival magyaráznak. A tizenötök hátrányos helyzetű térségeit segítő strukturális alapok (a CAP után az uniós költségvetés második legnagyobb tétele) kifizetései viszont minimális mértékben még csökkennek is. Feltűnő még az adminisztrációra fordított pénzek átlagnál gyorsabb ütemű növelése, amit a bizottság saját szervezeti reformjával magyaráz.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.