<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Elsősorban az orosz irodapiac aktivitása jellemzi a kelet-európai ingatlanpiacot. A régió többi országban jóval visszafogottabb a forgalom, állapítja meg a CB Richard Ellis elemzése.

Közel 85 millió euró értékben cseréltek gazdát kelet-közép-európai kereskedelmi ingatlanok az előző hónapban két orosz befektetési ügyletnek köszönhetően – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb, kelet-közép-európai ingatlanbefektetési piacról szóló havi elemzéséből. A májusi forgalom megfelel a 2009-es év eddig regisztrált havi átlagának. Az első negyedév számos, nemrég nyilvánosságra hozott ügyletével együtt 2009-ben május végéig összesen 419 millió euró értékű befektetési ügylet történt, amelyekből az orosz tranzakciók 40 százalékot képviselnek, szemben a 2008-as 34 százalékos részaránnyal.

Jos Tromp, a CBRE kelet-közép-európai kutatási vezetője a jelentést így kommentálta: "Az Oroszországban folytatódó befektetői aktivitás oka többek között a régióban egyedülálló erős árváltozás, a moszkvai iroda- és kiskereskedelmi piac mérete, az emelkedő alapanyagárak és az orosz befektetési piac erősen ’helyi’ jellege. A legtöbb intézményi befektető azonban - az eddigi alacsony forgalom ellenére - továbbra is érdeklődik Közép-Európa iránt."

A régió befektetési piacának kilátásai a különböző szektorokban eltérőek: az iroda továbbra is a legnagyobb likviditással bíró ingatlantípus maradt a régióban. Pavel Schanka, a CBRE kelet-közép-európai tőkepiaci szakértője szerint az intézményi befektetők az igazán első osztályú irodaházakra koncentrálnak Közép-Európa központi piacain, elsősorban Prágában és Varsóban. "Az érdeklődés ellenére a vevők nagyon óvatosan hoznak döntést, és a tranzakciók lezárása több időt igényel, mint azt a korábbi években megszokhattuk. A vevők és eladók árakkal kapcsolatos elvárásai közeledni látszanak, ami a nagyobb likviditás lehetőségét hordozza magában középtávon."

Tim O'Sullivan, a CB Richard Ellis magyarországi ingatlanbefektetési vezetője azt mondta, Budapesten jelenleg a biztos bevételt generáló irodák számítanak a leglikvidebb ingatlanszegmensnek; főleg a 25 millió euró érték alattiak népszerűek a befektetők körében.

A kiskereskedelmi ingatlanok piaca csendes maradt májusban. Jos Tromp szerint az ún. retail piac három fő ok miatt nem mozdul: egyrészt a jelentős befektetők nem szívesen válnának meg első osztályú ingatlanjaiktól a jelen piaci környezetben; másrészt a kisebb jelentőségű vidéki bevásárlóközpontok iránti érdeklődés csekély, hiszen a belőlük származó jövőbeni cash-flow bizonytalan; harmadrészt számos kiskereskedelmi eszköz finanszírozása nehézzé vált relatíve nagy területméreteik miatt.

Az ipari ingatlanok piaca is kevésbé likviddé vált 2008 közepe óta, ahogy a befektetőket elriasztotta a szektorra jellemző, általában rövid bérleti időszak és a magas bérleti díj. Pavel Schanka szerint az ipari ingatlanok piacának alapjai megrendültek az elmúlt negyedévekben, mert a kihasználatlanság számos országban nőtt, és a nettó bérleti díjak is nyomás alá kerültek. Mindazonáltal néhány ipari és logisztikai ingatlan-tranzakcióról tárgyalások folynak a régióban, és ezek a közeljövőben lezárásra kerülhetnek. A hosszú távú, nagyjából tíz éves bérleti szerződések lehetnek a kulcs-üzletek szerte a régióban.

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.