3p

Elsősorban az orosz irodapiac aktivitása jellemzi a kelet-európai ingatlanpiacot. A régió többi országban jóval visszafogottabb a forgalom, állapítja meg a CB Richard Ellis elemzése.

Közel 85 millió euró értékben cseréltek gazdát kelet-közép-európai kereskedelmi ingatlanok az előző hónapban két orosz befektetési ügyletnek köszönhetően – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb, kelet-közép-európai ingatlanbefektetési piacról szóló havi elemzéséből. A májusi forgalom megfelel a 2009-es év eddig regisztrált havi átlagának. Az első negyedév számos, nemrég nyilvánosságra hozott ügyletével együtt 2009-ben május végéig összesen 419 millió euró értékű befektetési ügylet történt, amelyekből az orosz tranzakciók 40 százalékot képviselnek, szemben a 2008-as 34 százalékos részaránnyal.

Jos Tromp, a CBRE kelet-közép-európai kutatási vezetője a jelentést így kommentálta: "Az Oroszországban folytatódó befektetői aktivitás oka többek között a régióban egyedülálló erős árváltozás, a moszkvai iroda- és kiskereskedelmi piac mérete, az emelkedő alapanyagárak és az orosz befektetési piac erősen ’helyi’ jellege. A legtöbb intézményi befektető azonban - az eddigi alacsony forgalom ellenére - továbbra is érdeklődik Közép-Európa iránt."

A régió befektetési piacának kilátásai a különböző szektorokban eltérőek: az iroda továbbra is a legnagyobb likviditással bíró ingatlantípus maradt a régióban. Pavel Schanka, a CBRE kelet-közép-európai tőkepiaci szakértője szerint az intézményi befektetők az igazán első osztályú irodaházakra koncentrálnak Közép-Európa központi piacain, elsősorban Prágában és Varsóban. "Az érdeklődés ellenére a vevők nagyon óvatosan hoznak döntést, és a tranzakciók lezárása több időt igényel, mint azt a korábbi években megszokhattuk. A vevők és eladók árakkal kapcsolatos elvárásai közeledni látszanak, ami a nagyobb likviditás lehetőségét hordozza magában középtávon."

Tim O'Sullivan, a CB Richard Ellis magyarországi ingatlanbefektetési vezetője azt mondta, Budapesten jelenleg a biztos bevételt generáló irodák számítanak a leglikvidebb ingatlanszegmensnek; főleg a 25 millió euró érték alattiak népszerűek a befektetők körében.

A kiskereskedelmi ingatlanok piaca csendes maradt májusban. Jos Tromp szerint az ún. retail piac három fő ok miatt nem mozdul: egyrészt a jelentős befektetők nem szívesen válnának meg első osztályú ingatlanjaiktól a jelen piaci környezetben; másrészt a kisebb jelentőségű vidéki bevásárlóközpontok iránti érdeklődés csekély, hiszen a belőlük származó jövőbeni cash-flow bizonytalan; harmadrészt számos kiskereskedelmi eszköz finanszírozása nehézzé vált relatíve nagy területméreteik miatt.

Az ipari ingatlanok piaca is kevésbé likviddé vált 2008 közepe óta, ahogy a befektetőket elriasztotta a szektorra jellemző, általában rövid bérleti időszak és a magas bérleti díj. Pavel Schanka szerint az ipari ingatlanok piacának alapjai megrendültek az elmúlt negyedévekben, mert a kihasználatlanság számos országban nőtt, és a nettó bérleti díjak is nyomás alá kerültek. Mindazonáltal néhány ipari és logisztikai ingatlan-tranzakcióról tárgyalások folynak a régióban, és ezek a közeljövőben lezárásra kerülhetnek. A hosszú távú, nagyjából tíz éves bérleti szerződések lehetnek a kulcs-üzletek szerte a régióban.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!