TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A fejlett országokhoz hasonlóan Magyarországon is egyre több cég ismeri fel a tudás, mint eszköz fontosságát.

A fejlett országokhoz hasonlóan Magyarországon is egyre több cég ismeri fel a tudás, mint eszköz fontosságát, valamint versenyképesség-növelő hatását - derül ki a KPMG üzleti tanácsadó világcég kedden közétett felméréséből, amelyet az MTI-hez is eljuttatott.

BuA felmérés 423 európai és észak-amerikai társaságot, ezen belül 18 magyarországi nagyvállalatot vizsgált. Az elemzés kimutatja, hogy a tudás szervezett felhasználását célzó tudásmenedzsment alkalmazása tekintetében Magyarország nincs jelentősen lemaradva a nyugat-európai és észak-amerikai országokhoz képest, ám átfogó, összehangolt stratégiával többnyire még nem rendelkeznek a magyar cégek.

Előnyként értékeli a felmérés a magyar vállalatoknál a technológiai háttér fejlettségét, jelentős hátrányként a tudás hatékony felhasználásának hiányát. Ez utóbbi fő okának a KPMG szakértői azt a kulturális beidegződést tartják, amely a hatalom és a pozíció megtartása miatt egyes információk visszatartására készteti a cég munkatársait.

A vizsgált külföldi vállalatok 68 százaléka indított tudásmenedzsment programot, ez az arány Magyarországon 57 százalék. A már végrehajtott programok közül a leggyakoribb projekt Magyarországon a leginkább bevált módszerek, eljárások tapasztalatainak szervezett megosztása a munkatársakkal, de ez is csak a cégek 29 százalékára jellemző - áll a KPMG elemzésében.

A tudás hatékony felhasználását nehezítő tényezők közül legtöbben - a megkérdezettek 86 százaléka - a tudásmenedzsment ismertségének hiányát emelték ki. A tudás megosztására rendelkezésre álló idő hiányát 78 százalék jelölte meg, de a "fejekben lévő tudást nehéz megszerezni", a "munkatársak újra feltalálták a spanyolviaszt" és a "munkatársak nem akarják megosztani tudásukat" kategóriát is sokan tartják az ügyfelekkel, termékekkel, folyamatokkal, és versenytársakkal kapcsolatos információk megosztása gátjának.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.