<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Az Európai Bizottság szerint a Gazprom orosz gázipari cég visszaél piaci erőfölényével, főleg Közép- és Kelet-Európában - írta a keddi Financial Times.

A londoni gazdasági napilapnak két, "az ügyet ismerő" bizottsági illetékes elmondta, hogy Margrethe Vestager versenypolitikai biztos szerdán terjeszti elő hivatalosan Brüsszel kifogásainak listáját.

A Financial Times értesülése szerint az EU-bizottság vizsgálatának három fő megállapítása az, hogy a Gazprom piaci dominanciájával visszaélve túlszámlázta a kelet-európai fogyasztóknak szállított földgázt, korlátozta az általa exportált földgáz továbbeladását, és akadályozta a földgáz beszerzését más forrásokból.

A bizottság mindezt már tavaly megállapította, de Brüsszel eddig nem lépett, tartva attól, hogy még inkább magára haragítja az egyébként is harcias Moszkvát, és Oroszország esetleg a gázszállítások leállításával reagál - írta a Financial Times.

A lap szerint most is valószínűsíthető, hogy Moszkva provokációnak veszi a Gazprom elleni vádak hivatalos előterjesztését, és egyes diplomáciai vélemények szerint a lépés nincs összhangban azokkal az uniós erőfeszítésekkel, amelyek célja az ukrajnai válság rendezésében elért bizonyos haladás kihasználása lenne a további előrelépésre.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.