TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Január végére készülnek el azok az -- Európai Unió által sürgetett -- listák, amelyeken a magyarországi környezetszennyező cégek szerepelnek. Szintén a hó végére várható a levegő tisztaságvédelmét újraszabályozó kormányrendelet, amely 2007. október 30-ig türelmi időt ad ugyan, de ezt követően már nem bírságol, hanem bezárja a szennyező üzemet.

Január végére készülnek el azok az -- Európai Unió által sürgetett -- listák, amelyeken a magyarországi környezetszennyező cégek szerepelnek - tudta meg a Világgazdaság. Szintén a hó végére várható a levegő tisztaságvédelmét újraszabályozó kormányrendelet, amely 2007. október 30-ig türelmi időt ad ugyan, de ezt követően már nem bírságol, hanem bezárja a szennyező üzemet.

A Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) január végére készíti el az EU számára azt a két listát, amelyeken azok az ipari, élelmiszer-ipari és egyes mezőgazdasági létesítmények szerepelnek majd, amik nem felelnek meg az uniós direktíváknak.

Az egyik lista azokat az 1999. október 30. után engedélyezett -- a környezetre jelentős hatást gyakorló - létesítményeket tartalmazza majd, amelyek az IPPC (integrált szennyezésmegelőzési és -csökkentési) direktíva hatálya alá tartoznak. Magyarországon az elmúlt másfél évben az engedélyeket már csak olyan létesítmények kapták meg, amelyek többségét hatástanulmány készítésére kötelezték. Ezek a cégek vállalták az EU-szintnek megfelelő határértékek betartását -- mondta a Világgazdaságnak Rakics Róbert, a KöM környezeti elemek védelme főosztályának vezetője. Ma az a kérdés, hogy megfelelnek-e az IPPC-direktívának. Ennek vizsgálata fejeződik be január végére -- tette hozzá. A főosztályvezető megítélése szerint az erre a listára kerülő cégek száma nem éri el a százat.

A másik listán várhatóan több létesítmény szerepel majd, de számszerű becslést nem vállalt. Ezen azok a létesítmények szerepelnek majd, amelyek a felszíni vizekbe veszélyes anyagokat bocsátanak. Az ezekre vonatkozó (veszélyes anyagok elleni védelemről szóló) direktíva 1976-tól hatályos az Európai Unióban. Azokról a cégekről lehet szó, amelyek bizonyos technológiákhoz speciális anyagokat, például nehézfémeket, halogénezett szénhidrogéneket használnak, illetve bocsátanak ki.

Először a listákat kell eljuttatnunk az Európai Uniónak, majd azokra a kérdésekre kell választ adnunk, hogy az egyes létesítmények milyen mértékben lépik túl a határértékeket, milyen intézkedéseket vezetünk be, mikorra felelünk meg az EU-direktíváknak, és mindez mennyibe kerül.

Január végére várhatóan megszületik az a kormányrendelet is, amely a levegő tisztaságvédelmét újraszabályozza. Alapvető változás, hogy a jövőben engedélyt csak az IPPC-direktívának megfelelő létesítmény kap. E szerint a cégeknek az elérhető legjobb technikát kell alkalmazniuk. (Ez nem mindig csúcstechnológiát jelent, hanem a gazdaságilag és műszakilag megvalósíthatót.) Gyökeres változást hoz, hogy ennek megfelelően kell majd a szennyező anyagok kibocsátási határértékeit meghatározni. Ezen értékeket időről időre felülvizsgálják, s a technika előrehaladtával szigorítják. Ma területenként állapítják meg a határértékeket, és a kibocsátóknak ehhez kell alkalmazkodniuk.

Kiemelkedően új a tervezett kormányrendeletben, hogy tiltja a környezeti levegő olyan mértékű szennyezését, amely a szennyezettségi határérték túllépését okozza -- hangsúlyozta a főosztályvezető.

A levegő tisztaságvédelmét újraszabályozó kormányrendelet a szankciórendszert teljesen megváltoztatja -- hívta fel a figyelmet Rakics Róbert. Türelmi időt ad a szennyezés határérték alá csökkentésére, ám ezt követően nem bírságol, hanem bezárja a létesítményt. A már működő cégek legfeljebb 2007. október 30-ig kaphatnak türelmi időt, az új létesítmények viszont nem számíthatnak erre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.