2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az átláthatóság mellett szállt csatába Vitalij Klicsko. Az egykori bokszbajnok, aki több éve politikusként, jelenleg az ukrán főváros polgármestereként dolgozik, okos várossá fejlesztené Kijevet.

Ennek szellemében Klicsko nyílttá, és mindenki számára elérhetővé tette az ukrán főváros gazdálkodását. Az internetes felületen bárki megnézheti, hogy az adott hónapokban mennyit, és mire költöttek a több mint kétmilliós Kijevben, az egyes kerületekben hogyan alakult a bevétel, a kiadás. Térképen az is nyomon követhető, hogy például honnan jöttek állampolgári bejelentések, vagy kijavítottak-e egy kátyút.

Kijev ezzel a város vezetésével szemben elvárható átláthatóságot, és a források elköltésének hatékonyságát kívánja növelni, a lakosok kényelemérzetének emelése mellett. A Nyílt Város Költségvetés nevű kezdeményezés tesztelése június elején indult el, az SAP szoftvercég technológiáján.


Vitalij Klicsko polgármester a rendszer elindítása kapcsán többek közt hangsúlyozta, hogy sokan nem is veszik észre, milyen alapvető változás történik ezzel Kijevben. Mint mondta, egy olyan rendszert mutatnak be, amely a város összes lakosa számára elérhető, ellenőrizni lehet a folyamatokat, és növeli a szolgáltatások színvonalát, a kijeviek komfortérzetét. Kijev ezzel Ukrajna első okos városa lesz- húzta alá a polgármester.

A rendszer elérhető a //new.kievcity.gov.ua/ oldalon keresztül.

Hasonló, intézményi transzparenciát biztosító megoldások futnak a világ 146 országában, és olyan városok használják az SAP megoldásait Európában, mint London, Barcelona, Bécs.
Ukrajnában közel 200 000 ember dolgozik munkája során SAP szoftverekkel.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!