2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A CIB-csoport az idei első fél évet 12,9 milliárd forintos adózás utáni nyereséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi 20,88 milliárd forint veszteséggel - közölte a pénzintézet hétfőn.

A bank konszolidált, nem auditált évközi pénzügyi beszámolója szerint a CIB-csoport mérlegfőösszege 1592 milliárd forintot tett ki 2016 június végén, ez ötszázalékos csökkenés 2015 decemberéhez képest. Az alacsonyabb eszközállomány oka főként az ügyfélhitelek további zsugorodása.

A CIB-csoport első félévi adózás utáni eredménye 33,8 milliárd forinttal javult 2015 első hat hónapjának jelentős veszteségéhez képest.

A nettó kamatbevételek tavaly júniushoz képest csökkentek, a tavaly első félévi 15,36 milliárd forintról 14 milliárd forintra mérséklődtek egy év alatt, a banki teljes nettó jövedelem viszont 39,78 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 27,2 milliárd forintról.

A bank gyorsjelentése szerint megállt a CIB-csoport hitelállományának romlása 2016 első hat hónapjában. A 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya 14,6 százalékra csökkent az idei első fél évben, ez 0,7 százalékos mérséklődés, ami elsősorban a portfolió tisztításának köszönhető.

A bank közölte: a hazai rendkívül alacsony kamatok és a banki verseny erősödése ellenére a pénzintézet a tavalyi évhez képest jelentős mértékben növelni tudta profitabilitását és hitelezési aktivitását. A CIB idei első fél évét az innováció gyorsítása, az új termékek bevezetése, a céltartalékképzés alacsony szintje és a rossz hitelállomány felgyorsult leépítése jellemezte.

A pénzintézet közleménye szerint a csoport tőkehelyzete szilárd. A bankcsoport tőkemegfelelési mutatója 19,5 százalék volt 2016 júniusában, az erős és szilárd tőkehelyzet fenntartása továbbra is kiemelt fontosságú.

A CIB jelentős mértékben növelte piaci részesedését a lakossági új hitelkihelyezéseknél, 2016 június végére 5,3 százalékos piaci hányadot ért el. További növekedés jellemezte a csoport piaci pozícióját a befektetési alapok esetében is, ahol részesedése 2016 június végére 7 százalékra emelkedett.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!