2001. augusztus 6. 11:00

Az MNB előzetes adatai szerint a folyó fizetési mérlegben 451 millió eurós hiány halmozódott fel júniusban.

Az eredmény mindössze 23 millió euróval magasabb a tavalyi év hasonló időszakánál. Az előzetes várakozások 300-400 millió eurós sávban szóródtak.

A várakozások felső részébe kerülő adat a javuló jövedelemáramlások és a romló kereskedelmi mérleg eredőjeként alakult ki. Az előző havi visszaesés után ismét 14-15 százalék körüli ütemben növekedett az export és az import forgalom folyó áron számított értéke. A szezonálisan kiigazított egyenleg júniusban mindössze 5 millió euróval mutatott nagyobb egyenleget mint májusban. Jól alakul viszont az idegenforgalom egyenlege, amely 260 millió euróval járult a teljes hiány mérsékléséhez. Az idegenforgalom növekedésének dinamikája bár kismértékű lassulást mutat, továbbra is kedvezően befolyásolja a teljes folyó fizetési mérleg hiányt. A júniusi profitrepatriálás mértéke 79 millió euróval maradt el a tavalyi év hasonló időszakától, bár az itt működő multinacionális cégek többségének eredményezősége bizonyosan jelentősen emelkedett tavalyhoz képest. A jó eredmények ellenére is viszonylag alacsony mérsékelt profitkiutalásokat két tényező magyarázhatja: egyrészt a társaságok valószínűsíthetően továbbra is un. belső elszámoló árakat használnak a profitok kiutalására, másrészt az is elképzelhető, hogy a cégek a forint további erősödésében bízva egyelőre nem konvertálják euróra az itt megtermelt eredményeket. Összességében elmondható, hogy a júniusi hiány bár a várakozások felső részébe esett, nem veszélyezteti az egész évre várható 2,4-2,5 milliárd eurós deficitet.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.