2001. február 4. 11:00

A CEFTA-kedvezményeket élvező egyes lengyel élelmiszerek magyarországi behozatalának megszigorítása a CEFTA-egyezmény megsértését jelenti, ezért a lengyel kormány megfelelő válaszlépéseket tesz.

A CEFTA-kedvezményeket élvező egyes lengyel élelmiszerek magyarországi behozatalának megszigorítása a CEFTA-egyezmény megsértését jelenti, ezért a lengyel kormány megfelelő válaszlépéseket tesz a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek lengyelországi importját illetően - olvasható a lengyel kormány szombaton nyilvánosságra hozott közleményében.

A magyar Külügyminisztérium pénteki közleményében arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy február 6-tól megszigorítja egyes, eddig a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) alapján kedvezményes vámokat élvező lengyel mezőgazdasági termékek - köztük a sajtok, tejpor, burgonya, cukor, egyes zöldségfélék, lisztes áruk és édesipari termékek - behozatalát. A vámszigorítás hatálya alá eső termékeknél a kvótán felüli mennyiségek esetében az úgynevezett MFN (legnagyobb kedvezményes elbánás), azaz a Magyarországon irányadó, szokásos vámtételek az irányadóak.

A közlemény szerint a magyar intézkedésekre azt követően került sor, hogy Lengyelország továbbra is fenntartotta piacvédelmi intézkedéseit, emellett január 1-től a magyar sertés- és baromfihúsra vonatkozó vámszabályozást léptetett életbe. Ez csak a tavalyi második félévi mennyiség bevitelére ad módot 2001-re, azaz a kedvezményes mennyiség exportlehetősége a felére csökken. A lengyel kormány közleménye szerint a magyar intézkedések megalapozatlanok, tekintettel arra, hogy a CEFTA-egyezmény 3. számú kiegészítő jegyzőkönyve alapján a magyar kukoricára, paradicsomsűrítményre, búzára, baromfi- és sertéshúsra nyitott kedvezményes kontingenseket a tavalyi évben a magyar fél nem használta ki. Magyarország az idei évben sem szenvedett kárt, mert a fenti termékek eddigi vámtarifái megfelelnek a CEFTA-egyezménynek.

Lengyelország - folytatódik a közlemény - fokozatosan enyhítette a Magyarországgal szemben bevezetett védőintézkedéseket, amelyeket az egyes mezőgazdasági termékeinek belső piacát destabilizáló, túlzott mértékű import megelőzése érdekében vezetett be. A Magyarországról származó mezőgazdasági importra kedvezményes kontingenseket állapított meg, amelyeket fokozatosan növelt.

A 2000. december 21-i konzultáció során a lengyel fél kifejezte készségét, hogy teljesen visszaállítja a magyar kukorica importjának kedvezményes behozatalát, és más magyar termékeket illetően is jelentős mértékben enyhíti a védőintézkedéseket. A közlemény szerint a legutóbbi ellenlépések előtt Magyarország nem alkalmazta azokat az eljárásokat, amelyek a megtorló intézkedések elrendeléséhez a CEFTA-egyezmény alapján (30. és 31. cikk) szükségesek.

Ezenfelül Magyarország - olvasható a PAP által nyilvánosságra hozott kormányközleményben - a CEFTA-egyezmény megsértésével korlátozza a 3. számú kiegészítő jegyzőkönyv alapján Lengyelországot megillető koncessziókat a lengyel halászati termékek bevitelére, és ezzel veszteségeket okoz lengyel vállalatoknak. A CEFTA ügyeiben Magyarországgal tárgyaló, jelenleg Brüsszelben tartózkodó Jerzy Plewa lengyel mezőgazdasági miniszterhelyettes a Rzeczpospolita című napilap brüsszeli tudósítójának nyilatkozva azt mondta, hogy a kormány a jövő héten dönt arról, hogyan reagáljon a magyar szankciókra. A döntés előtt azonban szükség van a magyar intézkedések elemzésére, valamint a lengyel mezőgazdasági és gazdasági tárca konzultációjára - mondta a miniszterhelyettes.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.