2001. február 4. 11:00

A CEFTA-kedvezményeket élvező egyes lengyel élelmiszerek magyarországi behozatalának megszigorítása a CEFTA-egyezmény megsértését jelenti, ezért a lengyel kormány megfelelő válaszlépéseket tesz.

A CEFTA-kedvezményeket élvező egyes lengyel élelmiszerek magyarországi behozatalának megszigorítása a CEFTA-egyezmény megsértését jelenti, ezért a lengyel kormány megfelelő válaszlépéseket tesz a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek lengyelországi importját illetően - olvasható a lengyel kormány szombaton nyilvánosságra hozott közleményében.

A magyar Külügyminisztérium pénteki közleményében arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy február 6-tól megszigorítja egyes, eddig a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) alapján kedvezményes vámokat élvező lengyel mezőgazdasági termékek - köztük a sajtok, tejpor, burgonya, cukor, egyes zöldségfélék, lisztes áruk és édesipari termékek - behozatalát. A vámszigorítás hatálya alá eső termékeknél a kvótán felüli mennyiségek esetében az úgynevezett MFN (legnagyobb kedvezményes elbánás), azaz a Magyarországon irányadó, szokásos vámtételek az irányadóak.

A közlemény szerint a magyar intézkedésekre azt követően került sor, hogy Lengyelország továbbra is fenntartotta piacvédelmi intézkedéseit, emellett január 1-től a magyar sertés- és baromfihúsra vonatkozó vámszabályozást léptetett életbe. Ez csak a tavalyi második félévi mennyiség bevitelére ad módot 2001-re, azaz a kedvezményes mennyiség exportlehetősége a felére csökken. A lengyel kormány közleménye szerint a magyar intézkedések megalapozatlanok, tekintettel arra, hogy a CEFTA-egyezmény 3. számú kiegészítő jegyzőkönyve alapján a magyar kukoricára, paradicsomsűrítményre, búzára, baromfi- és sertéshúsra nyitott kedvezményes kontingenseket a tavalyi évben a magyar fél nem használta ki. Magyarország az idei évben sem szenvedett kárt, mert a fenti termékek eddigi vámtarifái megfelelnek a CEFTA-egyezménynek.

Lengyelország - folytatódik a közlemény - fokozatosan enyhítette a Magyarországgal szemben bevezetett védőintézkedéseket, amelyeket az egyes mezőgazdasági termékeinek belső piacát destabilizáló, túlzott mértékű import megelőzése érdekében vezetett be. A Magyarországról származó mezőgazdasági importra kedvezményes kontingenseket állapított meg, amelyeket fokozatosan növelt.

A 2000. december 21-i konzultáció során a lengyel fél kifejezte készségét, hogy teljesen visszaállítja a magyar kukorica importjának kedvezményes behozatalát, és más magyar termékeket illetően is jelentős mértékben enyhíti a védőintézkedéseket. A közlemény szerint a legutóbbi ellenlépések előtt Magyarország nem alkalmazta azokat az eljárásokat, amelyek a megtorló intézkedések elrendeléséhez a CEFTA-egyezmény alapján (30. és 31. cikk) szükségesek.

Ezenfelül Magyarország - olvasható a PAP által nyilvánosságra hozott kormányközleményben - a CEFTA-egyezmény megsértésével korlátozza a 3. számú kiegészítő jegyzőkönyv alapján Lengyelországot megillető koncessziókat a lengyel halászati termékek bevitelére, és ezzel veszteségeket okoz lengyel vállalatoknak. A CEFTA ügyeiben Magyarországgal tárgyaló, jelenleg Brüsszelben tartózkodó Jerzy Plewa lengyel mezőgazdasági miniszterhelyettes a Rzeczpospolita című napilap brüsszeli tudósítójának nyilatkozva azt mondta, hogy a kormány a jövő héten dönt arról, hogyan reagáljon a magyar szankciókra. A döntés előtt azonban szükség van a magyar intézkedések elemzésére, valamint a lengyel mezőgazdasági és gazdasági tárca konzultációjára - mondta a miniszterhelyettes.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!