2008. június 4. 08:29

Közeledik a sajtóban lex Mol néven emlegetett magyar szabályozás európai bizottsági vizsgálatának vége, derült ki Veres János pénzügyminiszter és Charlie McCreevy uniós biztos keddi nyilatkozataiból.

Veres János úgy vélte, esély van arra, hogy a brüsszeli elemzés még ebben a félévben befejeződik. McCreevy úgy fogalmazott, hogy a magyar válaszok elemzése még tart, de a bizottság a "lehető leghamarabb" le kívánja zárni a vizsgálatot.

A közellátás biztonságának szempontjából különösen fontos vállalatokról szóló magyar szabályozások tavalyi módosítását McCreevy biztossága november óta vizsgálja, januártól kezdve az időközben beérkezett magyar válaszok fényében. Brüsszeli sajtóvélekedések szerint az elemzés a szokottnál már hosszabbra nyúlik - a bizottságtól korábban az szivárgott ki, hogy a vártnál terjedelmesebb magyar információk lefordítása sok időt vett igénybe.

Veres János azt is elmondta, jó esélyt lát arra, hogy Magyarország számára kedvező megállapodással zárulnak a témában a brüsszeli bizottsággal folytatott tárgyalások.

A magyar sajtóban a múlt héten információk jelentek meg arról, hogy a bizottsággal elvi megállapodás született: az időközben módosított privatizációs törvény Európai Bíróság elé utalásától (amellyel McCreevy többször megfenyegette a kormányt, mert elégedetlen a módosítással is) az Európai Bizottság eltekint, ha Magyarország cserében módosítja a lex Mol bizonyos, kifogásolt pontjait.

A miniszter az ezzel kapcsolatos kérdésre - nem cáfolva az értesülést - most csupán annyit mondott, Magyarország mindig arra törekedett, hogy mindkét felet kielégítő megoldásban egyezzen meg Brüsszellel.

McCreevy nem nyilatkozott a lex Mol vizsgálatának várható kimeneteléről, de úgy vélte, a magyar féllel folytatott egyeztetések a vizsgálat tavalyi megindítása óta újabb információkkal szolgáltak az uniós eljárás lefolytatásához.

A nemzetközi sajtóban a múlt hét végén arról tűntek fel értesülések, hogy Charlie McCreevy döntése már megszületett volna, és eszerint a biztos szembeszállt volna a magyar kormánnyal. McCreevy mostani szavaiból az derült ki, hogy erről nincs szó, a döntésre még várni kell.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.