2008. június 4. 08:29

Közeledik a sajtóban lex Mol néven emlegetett magyar szabályozás európai bizottsági vizsgálatának vége, derült ki Veres János pénzügyminiszter és Charlie McCreevy uniós biztos keddi nyilatkozataiból.

Veres János úgy vélte, esély van arra, hogy a brüsszeli elemzés még ebben a félévben befejeződik. McCreevy úgy fogalmazott, hogy a magyar válaszok elemzése még tart, de a bizottság a "lehető leghamarabb" le kívánja zárni a vizsgálatot.

A közellátás biztonságának szempontjából különösen fontos vállalatokról szóló magyar szabályozások tavalyi módosítását McCreevy biztossága november óta vizsgálja, januártól kezdve az időközben beérkezett magyar válaszok fényében. Brüsszeli sajtóvélekedések szerint az elemzés a szokottnál már hosszabbra nyúlik - a bizottságtól korábban az szivárgott ki, hogy a vártnál terjedelmesebb magyar információk lefordítása sok időt vett igénybe.

Veres János azt is elmondta, jó esélyt lát arra, hogy Magyarország számára kedvező megállapodással zárulnak a témában a brüsszeli bizottsággal folytatott tárgyalások.

A magyar sajtóban a múlt héten információk jelentek meg arról, hogy a bizottsággal elvi megállapodás született: az időközben módosított privatizációs törvény Európai Bíróság elé utalásától (amellyel McCreevy többször megfenyegette a kormányt, mert elégedetlen a módosítással is) az Európai Bizottság eltekint, ha Magyarország cserében módosítja a lex Mol bizonyos, kifogásolt pontjait.

A miniszter az ezzel kapcsolatos kérdésre - nem cáfolva az értesülést - most csupán annyit mondott, Magyarország mindig arra törekedett, hogy mindkét felet kielégítő megoldásban egyezzen meg Brüsszellel.

McCreevy nem nyilatkozott a lex Mol vizsgálatának várható kimeneteléről, de úgy vélte, a magyar féllel folytatott egyeztetések a vizsgálat tavalyi megindítása óta újabb információkkal szolgáltak az uniós eljárás lefolytatásához.

A nemzetközi sajtóban a múlt hét végén arról tűntek fel értesülések, hogy Charlie McCreevy döntése már megszületett volna, és eszerint a biztos szembeszállt volna a magyar kormánnyal. McCreevy mostani szavaiból az derült ki, hogy erről nincs szó, a döntésre még várni kell.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.