<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az oroszok és a fehéroroszok között lezajlott kardcsörtetés után ismét nyugodt időszakot várnak az elemzők. Véleményük szerint a háborút követő megállapodás mindkét fél számára megnyugtató pénzügyi szempontból. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a politikai motívumok fontosabbak lesznek-e, mint a gazdaságiak.

Elemzők szerint stabil és kölcsönösen előnyös helyzet alakult ki Moszkva és Minszk között a "gázháború" utolsó pénzügyi kérdéseit is rendező egyezmény aláírásával, de a politikai nézeteltérések továbbra is megmaradtak - írta a hétvégi orosz sajtó. A pénteken aláírt megállapodás értelmében a Gazprom orosz konszern 100 kilométerenként 1,88 dolláros tranzitdíjat fizet ezer köbméterenként a fehérorosz Beltransgaz vállalatnak az eddigi 1,45 dollár helyett, azaz teljesült Minszk követelése. Ugyanakkor ennek fejében a Gazprom drágábban szállít földgázt a fehérorosz piacra: a tavalyi 10,47 dollár helyett 11,09 dollárt kér ezentúl ezer köbméterenként.

Megállapodás született arról is, hogy mekkora összeget fizet be a Beltransgaz a fehérorosz energetikai minisztérium innovációs alapjába. Ahogy a Gazprom - a Beltransgaz 50 százalékos tulajdonosa - akarta, a befizetés minimális mértékű lesz.

Az orosz-fehérorosz "gázháború" két hete kezdődött el. A Gazprom elmaradt járandóságait követelte a Beltransgaztól, amely végül kifizetett 187 millió dollárt. Ennek fejében viszont 30 millió dollárt követelt a Gazpromtól, arra hivatkozva, hogy az Európába irányuló földgáz tranzitjáért ezzel még adós az orosz fél. Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök azzal fenyegetőzött, hogy elzárja a gázcsapokat, és Európa gáz nélkül marad, ha a Gazprom sürgősen ki nem fizeti a 30 millió dollárt.

A Gazprom biztosítja az európai gázszükséglet 25 százalékát. Ennek 80 százaléka Ukrajnán keresztül jut el az európai fogyasztókhoz, 20 százaléka pedig Fehéroroszországon kerül Németországba, Lengyelországba és Litvániába.

hirdetés

Az elemzők többsége egyetért abban, hogy nem gazdasági kényszer, hanem sokkal inkább politikai viták húzódnak meg a háttérben. Vitalij Krjukov, a Capital befektetési társaság szakértője a BBC orosz nyelvű adásának nyilatkozva rámutatott, hogy a felek valószínűleg nem tudtak megállapodni az orosz-fehérorosz-kazah vámunió létrehozásának során felmerült vitás kérdésekben. Szerinte a közeljövőben nem várható újabb gázkonfliktus, a problémát valójában csak felfújták, mivel Minszk és Moszkva tulajdonképpen a korábbi megállapodások pontatlanságainak tisztázásával oldotta meg az ügyet.

A három ország elnöke által tavaly aláírt, idén július 1-jén hatályba lépett vámuniós megállapodást a fehérorosz parlament az utolsó pillanatban, június 30-án ratifikálta. Bár Lukasenko szombaton kijelentette, hogy július 1-jétől Fehéroroszországban is a vámuniós kódex működik, előtte napokig azt hangoztatták a minszki kormány vezetői, hogy csak július 5-én, a három ország asztanai csúcstalálkozóján hozzák meg a végleges döntést a csatlakozásról.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.