2001. január 30. 11:00

Egy amerikai internetbiztonsági kutatóintézet hétfőn bejelentette: olyan súlyos hiba van a világháló elektronikus forgalmának irányításában kulcsszerepet játszó szoftverek egyikében, hogy ha ezt a hibát rosszindulatú személyek megkísérelnék kihasználni, akkor megbéníthatnák az adatforgalmat az internet nagy részén.

A bejelentést a Pennsylvania állambeli Pittsburgh-ben a Carnegie Mellon Egyetem mellett működő, CERT-ként ("számítógépes vészhelyzetkezelő csoportként") emlegetett koordinációs központ tette, amelynek működését részben a Pentagon finanszírozza.

A szakemberek arra jöttek rá, hogy ellenséges szándékú behatolók ("hackerek") viszonylag könnyen megszerezhetik az úgynevezett domain-név szerverek (DNS-ek) fölötti ellenőrzést. E szerverek azt a szerepet töltik be az internetes forgalomban, hogy a kereső és kapcsolattartó egyén számára könnyebben megjegyezhető, zömmel és jellemző módon betűsorokból álló internetes címeket (pl.: www.mti.hu) mintegy "lefordítják" a számítógépek által ténylegesen értelmezhető, numerikus, Internet Protokoll (IP) címekre.

Ha a támadó - akár "rossz viccek" megszállott elkövetője, akár terrorista csoport, akár gonosz szándékú állam titkosszolgálata - megszerzi az ellenőrzést ilyen "forgalomirányító" DNS-ek fölött, akkor szabályosan eltérítheti, a rendeltetésszerű cím helyett más címekre irányíthatja át a hálóra küldött adatsorokat (lekért, illetve elküldött fájlokat, elektronikus leveleket), ami - könnyű belátni - katasztrofális következményekkel járhat világméretekben.

A CERT megállapítása szerint a behatolási veszélyt az okozza, hogy az interneten működő domain-név szerverek mintegy 90 százaléka az úgynevezett BIND szoftver hibás verzióinak valamelyikét használja. A BIND a Berkeley Internet Name Domain rövidítése, és a szoftver 4-től 8-ig terjedő sorszámú verziója lehetővé teszi külső beavatkozó számára "önkényes kód" betáplálását, ami az ilyen "webforgalom-eltérítés" alapfeltétele.

A szakemberek mindezért azt ajánlják a rendszergazdáknak, hogy telepítsék a BIND szoftver újabb, immár ezt a hibát nem tartalmazó változatát. Közelebbi tájékoztatás és tanácsadás a http://www.cert.org/advisories/CA-2001-02.html címen érhető el, illetve a BIND új verziója a szoftvert előállító Internet Software Consortium website-járól, a www.isc.org címről tölthető le.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.