2001. január 30. 11:00

Egy amerikai internetbiztonsági kutatóintézet hétfőn bejelentette: olyan súlyos hiba van a világháló elektronikus forgalmának irányításában kulcsszerepet játszó szoftverek egyikében, hogy ha ezt a hibát rosszindulatú személyek megkísérelnék kihasználni, akkor megbéníthatnák az adatforgalmat az internet nagy részén.

A bejelentést a Pennsylvania állambeli Pittsburgh-ben a Carnegie Mellon Egyetem mellett működő, CERT-ként ("számítógépes vészhelyzetkezelő csoportként") emlegetett koordinációs központ tette, amelynek működését részben a Pentagon finanszírozza.

A szakemberek arra jöttek rá, hogy ellenséges szándékú behatolók ("hackerek") viszonylag könnyen megszerezhetik az úgynevezett domain-név szerverek (DNS-ek) fölötti ellenőrzést. E szerverek azt a szerepet töltik be az internetes forgalomban, hogy a kereső és kapcsolattartó egyén számára könnyebben megjegyezhető, zömmel és jellemző módon betűsorokból álló internetes címeket (pl.: www.mti.hu) mintegy "lefordítják" a számítógépek által ténylegesen értelmezhető, numerikus, Internet Protokoll (IP) címekre.

Ha a támadó - akár "rossz viccek" megszállott elkövetője, akár terrorista csoport, akár gonosz szándékú állam titkosszolgálata - megszerzi az ellenőrzést ilyen "forgalomirányító" DNS-ek fölött, akkor szabályosan eltérítheti, a rendeltetésszerű cím helyett más címekre irányíthatja át a hálóra küldött adatsorokat (lekért, illetve elküldött fájlokat, elektronikus leveleket), ami - könnyű belátni - katasztrofális következményekkel járhat világméretekben.

A CERT megállapítása szerint a behatolási veszélyt az okozza, hogy az interneten működő domain-név szerverek mintegy 90 százaléka az úgynevezett BIND szoftver hibás verzióinak valamelyikét használja. A BIND a Berkeley Internet Name Domain rövidítése, és a szoftver 4-től 8-ig terjedő sorszámú verziója lehetővé teszi külső beavatkozó számára "önkényes kód" betáplálását, ami az ilyen "webforgalom-eltérítés" alapfeltétele.

A szakemberek mindezért azt ajánlják a rendszergazdáknak, hogy telepítsék a BIND szoftver újabb, immár ezt a hibát nem tartalmazó változatát. Közelebbi tájékoztatás és tanácsadás a http://www.cert.org/advisories/CA-2001-02.html címen érhető el, illetve a BIND új verziója a szoftvert előállító Internet Software Consortium website-járól, a www.isc.org címről tölthető le.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!