2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A német kormány végérvényesen jóváhagyta, hogy a kínai Midea kínai háztartásigép-gyártó felvásárolja a Magyarországon is jelenlévő német Kuka iparirobot- és berendezésgyártó vállalatot.

A német gazdasági minisztérium szerdán közölte: "intenzív vizsgálat" után arra a megállapításra jutott, hogy a Kuka többségi üzletrészének átvétele a Midea által "nem veszélyezteti a közrendet vagy a Német Szövetségi Köztársaság biztonságát". A közlemény kiemeli, hogy csak Németország alapvető érdekeinek súlyos veszélyeztetése esetén lett volna lehetősége a kormánynak, hogy megakadályozza a tranzakciót.

A Midea májusban 4,5 milliárd eurós vételi ajánlatot tett a Kuka AG-re, és eddig a részvények 95 százalékát szerezte meg.

A német gazdasági minisztériumnak komoly fenntartásai voltak az ügylettel kapcsolatban.

Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter júniusban a WirtschaftsWoche című gazdasági lapnak írt cikkében sürgette, hogy az Európai Unió védje meg kulcsfontosságú iparágait az unión kívüli befektetőkkel szemben.

Hangsúlyozta, hogy az uniónak nemcsak a biztonsági és védelmi szektorokat kell óvnia, hanem az európai gazdaság jövője szempontjából stratégiai fontosságú ágazatokat is.

"Komolyan fel kell tenni magunknak a kérdést, hogy akarunk-e harmadik országokból olyan befektetőket, amelyek állami források révén nyomulnak be piacgazdaságunkba (........) nem vagyok hajlandó munkahelyeket és vállalatokat feláldozni a nyílt európai piac oltárán" - szögezte le a szociáldemokrata miniszter.

A Kuka a harmadik legnagyobb kínai akvizíció lesz az idén Európában a svájci Syngenta vegyipari vállalat - még le nem zárt - 44 milliárd dolláros és a finn Supercell játékfejlesztő 8,6 milliárd dolláros üzlete után.

A Kuka a világ egyik vezető autóiparirobot-szállítója, világszerte 12 ezer alkalmazottja van. A Kuka a Kuka Robotics Hungária Ipari Kft. révén 1991 óta van jelen Magyarországon. A Kuka Robotics Hungária Ipari Kft.-nek Taksonyban és Füzesgyarmaton van telephelye, több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!