2002. július 3. 14:45

Idén jelentősen nőni fognak az osztrák közvetlen beruházások Kelet-Európában - áll a WIFO Osztrák Gazdaságkutató Intézet legfrissebb elemzésében.

Nőtt az osztrákok részesedése

A fentieket látszik alátámasztani, hogy az év első négy hónapjában az osztrák vállalkozók máris 1,8 milliárd eurót fektettek be a térségben, ami a tavalyi egész év 2,4 milliárd értékű beruházásának kétharmada.

A kutatók szerint a Kelet-Európában eszközölt új beruházásokban Ausztria részesedése tavaly az előző évi 4,9 százalékról 5,1 százalékra emelkedett, s Ausztria külföldi beruházásainak tavaly az előző évi 40 százalék után már közel 80 százaléka jutott a térség országaira. Tavaly az osztrák beruházások legfontosabb célországa Kelet-Európában Szlovákia volt 0,6 milliárd euróval, s az összeg mintegy harmada a Slovenska Sporitelna banknak az Erste Bank általi átvételére jutott.

Magyarország újra éllovas lehet

Magyarországon az előző évi 0,4 milliárd euró után tavaly 0,5 milliárdot tettek ki az osztrák közvetlen beruházások, noha az állami vállalatok privatizálása messzemenően lezajlott - állapítja meg a WIFO és a Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Tanulmányok Intézete (WIIW) szerdán közzétett tanulmánya. Csehországban 2001-ben az osztrák beruházások 0,4 milliárd eurót tettek ki, s ezzel jelentősen elmaradtak az előző évi 0,9 milliárdtól, amelynek jelentős részét ugyancsak egy bankátvétel tette ki. A Szlovéniában befektetett 0,3 milliárd euró rekord értéket jelent, s az említett négy országra 1,8 milliárd, vagyis a térségben tavaly befektetett osztrák tőke mintegy 75 százaléka jutott.

A két gazdaságkutató intézet összeállításából kiderül: Ausztria részesedése a kelet-európai közvetlen beruházásokban 1995-ben 7,8, 1998-ban 4,7, 1999-ben 4,4, 2000-ban 4,9 és tavaly 5,1 százalék volt. Ezen belül Szlovéniában 25,9 százalékos, Szlovákiában 20,4, Magyarországon 9,7, Horvátországban 9,9 és Csehországban 8,5 százalékos volt az osztrák részesedés; a lista végén a balti államok állnak 0,2 százalékkal. A kelet-európai országokban az Osztrák Gazdasági Kamara legutóbbi statisztikája szerint 2000-ben 11833 osztrák vállalat tevékenykedett, ebből 3250 Csehországban és 2250 Magyarországon.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.