2017. május 31. 09:58

Közel a negyedére esett vissza tavaly a Duna Aszfalt árbevétele, ennek ellenére rekordnagyságú osztalékot vesz ki a cégből a tulajdonos, Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László.

2016-ban 74 százalékkal zuhant az új Közgépként elhíresült Duna Aszfalt árbevétele köszönhetően a mélyépítesi tevékenység visszaesésének. Így a korábbi, 124 milliárdos bevétel helyett mindössze 32,5 milliárd folyt be a társaság kasszájába. Igaz, ez összességében nem rontott a cég jövedelmezőségén, hiszen ezzel párhuzamosan az anyagjellegű ráfordítások is 70 százalékkal 27,1 milliárdra csökkentek.

Személyi jellegű ráfordításként 1,6 milliárdot számoltak el Szíjj Lászlóék, amiből 1,2 milliárd forint volt a bérköltség. A 375 foglalkoztatottra levetítve ez 274 ezer forintos átlagbért feltételez a Duna Aszfaltnál.

A kiadások alacsonyabb szintje miatt a cég teljesítménye üzemi szinten már megközelítette a 2015-öset. Akkor 14 milliárdos nyereséget mutattak ki, tavaly 10,2 milliárdosat. A pénzügyi eredményt ezt némileg javította, így 11,3 milliárd forint után fizették ki a közel 200 milliós adót. A nyereségként maradó 11,1 milliárd forintból 7,5 milliárdos osztalék fizetéséről határoztak, a maradékot bent hagyták a társaságban.

A 7,5 milliárd forintos osztalék minden idők legjobbjának számít a cégnél, korábban 4,1, illetve 5,6 milliárdos osztalékot tudtak kilapátolni. Az igazi felfutás egyébként már 2013-ben megkezdődött, amikor is 28 milliárdról 54-re ugrottak a bevételek. A nyereség ugyan elmaradt, viszont ekkor sikerült először 1 milliárdnál is nagyobb osztalékot kifizetni. Összesítésünk szerint 2013 és 2016 között 19 milliárd forintot lapátolhatott ki a tulajdonos a Duna Aszfaltból.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.