2p

Közel a negyedére esett vissza tavaly a Duna Aszfalt árbevétele, ennek ellenére rekordnagyságú osztalékot vesz ki a cégből a tulajdonos, Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László.

2016-ban 74 százalékkal zuhant az új Közgépként elhíresült Duna Aszfalt árbevétele köszönhetően a mélyépítesi tevékenység visszaesésének. Így a korábbi, 124 milliárdos bevétel helyett mindössze 32,5 milliárd folyt be a társaság kasszájába. Igaz, ez összességében nem rontott a cég jövedelmezőségén, hiszen ezzel párhuzamosan az anyagjellegű ráfordítások is 70 százalékkal 27,1 milliárdra csökkentek.

Személyi jellegű ráfordításként 1,6 milliárdot számoltak el Szíjj Lászlóék, amiből 1,2 milliárd forint volt a bérköltség. A 375 foglalkoztatottra levetítve ez 274 ezer forintos átlagbért feltételez a Duna Aszfaltnál.

A kiadások alacsonyabb szintje miatt a cég teljesítménye üzemi szinten már megközelítette a 2015-öset. Akkor 14 milliárdos nyereséget mutattak ki, tavaly 10,2 milliárdosat. A pénzügyi eredményt ezt némileg javította, így 11,3 milliárd forint után fizették ki a közel 200 milliós adót. A nyereségként maradó 11,1 milliárd forintból 7,5 milliárdos osztalék fizetéséről határoztak, a maradékot bent hagyták a társaságban.

A 7,5 milliárd forintos osztalék minden idők legjobbjának számít a cégnél, korábban 4,1, illetve 5,6 milliárdos osztalékot tudtak kilapátolni. Az igazi felfutás egyébként már 2013-ben megkezdődött, amikor is 28 milliárdról 54-re ugrottak a bevételek. A nyereség ugyan elmaradt, viszont ekkor sikerült először 1 milliárdnál is nagyobb osztalékot kifizetni. Összesítésünk szerint 2013 és 2016 között 19 milliárd forintot lapátolhatott ki a tulajdonos a Duna Aszfaltból.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!